POSNA KEKS TORTA ZA LAZAREVU SUBOTU Kremasti užitak
Posna keks torta za Lazarevu subotu je pravi kremasti užitak, koji će oduševiti ljubitelje slatkih poslastica.
Sa bogatstvom oraha i kremastog fila, ova torta je savršen izbor za slavlje, jer spaja jednostavne, ali izuzetno ukusne sastojke u savršenoj harmoniji. Sok od pomorandže dodaje posebnu notu osvežavajuće arome citrusa, čineći je još primamljivijom. Torta se brzo priprema i rezultat je sočan, kremast desert koji se topi u ustima. Idealna je za slavsku trpezu i sigurno će biti pravi hit među vašim gostima.
Sastojci:
Za kore:
100 g mlevenog posnog keksa
50 g mlevenih (propečenih) lešnika
100 g brašna
7 kašika šećera
200 ml gazirane vode
50 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
50 g krupno iseckanih lešnika
Za prvi fil:
1,5 l sojinog mleka sa ukusom vanile
300 g šećera
4 kesice vanilin šećera
220 g pudinga od vanile (u prahu)
1 kašika gustina
250 g margarina sa ukusom vanile
100 g posne bele čokolade
100 g posnog mleka u prahu
100 g posne crne čokolade
100 g sojinog šlaga
100 ml gazirane vode
Za drugi fil:
300 g posnog šlaga
1/2 l gazirane (hladne) vode
I još:
300 g posnog keksa (u komadu)
100 100 g crne čokolade
3 3 kašičice ulja
sok od pomorandže
Priprema:
Zagrejte rernu na 200°C. U vangli pomešajte mleveni keks, mlevene lešnike, brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte ulje i gaziranu vodu, sve dobro sjedinite mikserom.
Pleh (35x25 cm) premažite uljem, a dno obložite papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite 50 g iseckanih lešnika po dnu pleha. Umutite smesu i sipajte je preko lešnika. Stavite da se peče oko 15 minuta.
Kada se korica ispeče, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koricu prevrnite na radnu površinu i sklonite papir za pečenje. Na isti način pripremite drugu koricu.
Za prelivanje, rastopite 100 g crne čokolade sa 3 kašičice ulja na pari. Otopljenu čokoladu premažite preko prve korice, pa ostavite da se stegne. Isto uradite sa drugom koricom.
Za prvi fil:
Od sojinog mleka odvojite 400 ml, a ostatak stavite sa šećerom i vanilin šećerom da prokuva. Pomešajte puding i gustin sa odvojenim mlekom, a zatim ovu smesu dodajte u vruće mleko i, uz stalno mešanje, kuvajte dok se ne zgusne.
Sklonite fil sa vatre i prekrijte providnom folijom, ostavite da se ohladi (da bude mlak).
Umutite margarin i dodajte ga u ohlađeni puding. Dobro sjedinite mikserom.
Posebno umutite 100 g sojinog šlaga sa 100 ml gazirane vode i dodajte u krem. Sjedinite sve zajedno da dobijete glatku kremastu smesu.
Fil podelite na 1/3 i 2/3. U manju količinu fila (1/3) dodajte 100 g bele čokolade i 100 g posnog mleka u prahu. U drugu polovinu fila (2/3) dodajte 100 g crne čokolade i dobro sjedinite.
Za drugi fil:
Umutite posni šlag sa hladnom gaziranom vodom.
Slaganje torte:
Na podlogu za tortu stavite prvu koricu premazanu čokoladom. Preko nje nanesite pola fila sa crnom čokoladom, a zatim rasporedite nekoliko kašika šlaga.
Stavite drugu koricu sa premazanom stranom na površini. Na nju stavite ceo beli fil i nanesite šlag. Na šlag stavite posni keks natopljen u soku od pomorandže.
Preko njega nanesite preostali fil sa crnom čokoladom, a ostatkom šlaga premažite celu tortu.
Tortu možete ukrasiti po želji. Ostavite tortu u frižideru preko noći. Narednog dana isecite je i poslužite.
Ovaj recept je savršen za slavlje, a torta će zasigurno biti omiljena među gostima!