Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POSNA KEKS TORTA ZA LAZAREVU SUBOTU Kremasti užitak

09.04.2025. 10:04 10:22
Piše:
Izvor:
Srbija Danas
torta
Foto: Pexels

Posna keks torta za Lazarevu subotu je pravi kremasti užitak, koji će oduševiti ljubitelje slatkih poslastica.

Sa bogatstvom oraha i kremastog fila, ova torta je savršen izbor za slavlje, jer spaja jednostavne, ali izuzetno ukusne sastojke u savršenoj harmoniji. Sok od pomorandže dodaje posebnu notu osvežavajuće arome citrusa, čineći je još primamljivijom. Torta se brzo priprema i rezultat je sočan, kremast desert koji se topi u ustima. Idealna je za slavsku trpezu i sigurno će biti pravi hit među vašim gostima.

Sastojci:

Za kore:

100 g mlevenog posnog keksa

50 g mlevenih (propečenih) lešnika

100 g brašna

7 kašika šećera

200 ml gazirane vode

50 ml ulja

1/2 kesice praška za pecivo

50 g krupno iseckanih lešnika

Za prvi fil:

1,5 l sojinog mleka sa ukusom vanile

300 g šećera

4 kesice vanilin šećera

220 g pudinga od vanile (u prahu)

1 kašika gustina

250 g margarina sa ukusom vanile

100 g posne bele čokolade

100 g posnog mleka u prahu

100 g posne crne čokolade

100 g sojinog šlaga

100 ml gazirane vode

Za drugi fil:

300 g posnog šlaga

1/2 l gazirane (hladne) vode

I još:

300 g posnog keksa (u komadu)

100 100 g crne čokolade

3 3 kašičice ulja

sok od pomorandže

Priprema:

Zagrejte rernu na 200°C. U vangli pomešajte mleveni keks, mlevene lešnike, brašno, šećer i prašak za pecivo. Dodajte ulje i gaziranu vodu, sve dobro sjedinite mikserom.

Pleh (35x25 cm) premažite uljem, a dno obložite papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite 50 g iseckanih lešnika po dnu pleha. Umutite smesu i sipajte je preko lešnika. Stavite da se peče oko 15 minuta.

Kada se korica ispeče, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Ohlađenu koricu prevrnite na radnu površinu i sklonite papir za pečenje. Na isti način pripremite drugu koricu.

Za prelivanje, rastopite 100 g crne čokolade sa 3 kašičice ulja na pari. Otopljenu čokoladu premažite preko prve korice, pa ostavite da se stegne. Isto uradite sa drugom koricom.

torta
Foto: Pexels

Za prvi fil:

Od sojinog mleka odvojite 400 ml, a ostatak stavite sa šećerom i vanilin šećerom da prokuva. Pomešajte puding i gustin sa odvojenim mlekom, a zatim ovu smesu dodajte u vruće mleko i, uz stalno mešanje, kuvajte dok se ne zgusne.

Sklonite fil sa vatre i prekrijte providnom folijom, ostavite da se ohladi (da bude mlak).

Umutite margarin i dodajte ga u ohlađeni puding. Dobro sjedinite mikserom.

Posebno umutite 100 g sojinog šlaga sa 100 ml gazirane vode i dodajte u krem. Sjedinite sve zajedno da dobijete glatku kremastu smesu.

Fil podelite na 1/3 i 2/3. U manju količinu fila (1/3) dodajte 100 g bele čokolade i 100 g posnog mleka u prahu. U drugu polovinu fila (2/3) dodajte 100 g crne čokolade i dobro sjedinite.

Za drugi fil:

Umutite posni šlag sa hladnom gaziranom vodom.

Slaganje torte:

Na podlogu za tortu stavite prvu koricu premazanu čokoladom. Preko nje nanesite pola fila sa crnom čokoladom, a zatim rasporedite nekoliko kašika šlaga.

Stavite drugu koricu sa premazanom stranom na površini. Na nju stavite ceo beli fil i nanesite šlag. Na šlag stavite posni keks natopljen u soku od pomorandže.

Preko njega nanesite preostali fil sa crnom čokoladom, a ostatkom šlaga premažite celu tortu.

Tortu možete ukrasiti po želji. Ostavite tortu u frižideru preko noći. Narednog dana isecite je i poslužite.

Ovaj recept je savršen za slavlje, a torta će zasigurno biti omiljena među gostima!

https://www.youtube.com/watch?v=SY_P3taJpJE&t=10s

Izvor:
Srbija Danas
Piše:
Pošaljite komentar