СТРУЧЊАК ТВРДИ Пијење овог напитка ујутру може вам продужити живот АЛИ ПОСТОЈИ ЈЕДНА ЦАКА!
Милиони људи започињу дан с овим напитком. За многе је то неопходан део јутарње рутине.
Према речима истраживача и аутора књига о дуговечности Дена Битнера, они који свако јутро пију барем једну шољу кафе могли би да продуже живот – али само ако је у питању црна, незаслађена кафа средњег пржења. Светлије кафе обично садрже више антиоксиданаса, а избегавање шећера, млека и павлаке одржава кафу нискокалоричном.
„Мислим да је кафа један од најбољих напитака за дуговечност, али кључ је у времену конзумације. Ако попијете једну или две шоље кафе пре поднева, смањујете ризик од кардиоваскуларних болести“, рекао је Битнер. С друге стране, касније у току дана кафа нема исти ефекат, а ако је пијете предвече, може пореметити сан – а лош сан може скратити живот.
Његове тврдње потврђује и студија објављена у "European Heart Journal"-у. Истраживање је обухватило 40.000 одраслих особа, од којих нико на почетку није имао срчане или крвожилне болести. Утврђено је да су они који пију кафу ујутру имали 31% мањи ризик од умирања од кардиоваскуларних болести у наредних 10 година у односу на оне који не пију кафу уопште.
Научници су закључили да јутарња кафа може смањити упале у организму, што је значајно јер хронична упала повећава ризик од накупљања масти у крвним судовима и изазива срчани или мождани удар.
Дијететичарка "British Heart Foundation"-а Трејси Паркер истиче да ова врста студија не може доказати узрочно-последичну везу, али наглашава да је уз уравнотежену исхрану и физичку активност умерена конзумација кафе безбедна за већину људи.
Ипак, прекомерна конзумација кафе носи ризике – може изазвати анксиозност, главобоље, убрзан рад срца, жгаравицу и често мокрење. Стручњаци препоручују да дневни унос кофеина не прелази 400 мг, што одговара око четири до пет шољица кафе.