ДА ЛИ ЈЕ ДУБАИ ЧОКОЛАДА ШТЕТНА ПО ЗДРАВЉЕ? Шта стручњаци кажу о опасним токсинима које садрже
Од шест тестираних плочица Дубаи чоколаде, неке су садржавале токсине и штетне материје из масти.
Стручњак за заштиту потрошача Торстен Книперц објашњава шта ово значи за љубитеље слаткиша и какве здравствене последице може имати конзумирање такве чоколаде?
Дубаи чоколада: Колико су опасни токсини и штетне материје из масти?
Права помама за чоколадом у Дубаију стигла је до милиона људи. Једна плочица кошта између 7 и 25 евра, али се и поред тога месецима на друштвеним мрежама ништа друго није причало. Бројни инфлуенсери су са ентузијазмом демонстрирали зашто ова посластица од пистаћа наводно вреди свог новца. Али Стифтунг Варентест има право разочарење: у чоколади су пронађени токсини плесни и штетне материје из масти које су изазвале такво лудило.
Може ли Дубаи чоколада заиста штетити нашем здрављу? Према експерту за заштиту потрошача Торстену Книперцу, конзумирање чоколаде може постати опасно само у веома великим количинама. Међутим, коришћење ове слатке посластице није без ризика.
„Сумња се да су ови афлатоксини, токсини плесни, канцерогени – барем у високим дозама – и могу оштетити јетру и бубреге“, рекао је Книперц у интервјуу за РТЛ. Такође је нагласио да су штетне материје из масти опасне и по здравље.
Нису добре, то су нуспроизводи који се појављују и у другим производима, на пример у храни за бебе, али и у овој чоколади“, критикује стручњак. „Ове плочице немају везе са високим квалитетом, а висока цена ни на који начин није оправдана“, закључује Книперц.
Овакве чоколаде никада није требало да се продају у Немачкој.
Стручњаци Стифтунг Варентест критиковали су и недостатак важних информација на паковању Дубаи чоколаде.
"Недостају подаци о исхрани, као и информације важне за алергичаре. Четири од шест тестираних чоколада уопште није требало да се продају у Немачкој", објаснио је Книперц у интервјуу за РТЛ. Стифтунг Варентест је такође открио да је у чоколади генерално врло мало пистација – и управо је овај састојак учинио ову посластицу толико занимљивом за многе.
Коначни савет стручњака?
Уместо да троше много новца на чоколаду у Дубаију, потрошачи би требало да сами припреме чоколаду. Не само да је забавније и укусније, већ је у најгорем случају и здравије, закључује стручњак.
Иако је Дубаи чоколада постала хит на друштвеним мрежама, тестови су показали да њен квалитет не оправдава високу цену. Потрошачима се саветује да буду опрезни приликом куповине и, ако је могуће, да сами припреме чоколаду како би избегли потенцијалне здравствене ризике.