СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА ДУГ И СРЕЋАН БРАК Направите вечерас или у зору МЛАДЕНЧИЋЕ и не брините, ЉУБАВ ЋЕ ДА ЦВЕТА
Традиционални младенчићи требало би да се се замесе вече пре Младенаца или у зору на сам дан празника, а симболизују срећан брак.
Српска православна црква и њени вереници традиционално 22. марта славе Младенце, односно празник посвећен четрдесеторици Мученика Севастијских који су страдали за хришћанство 320. године.
Овај дан славе млади супружници, који отварају врата свог породичног дома за госте. То, наравно, подразумева богато послужење, а обавезан део трпезе на Младенце су младенчићи - колачи који се месе вече пред Младенце или у рану зору на сам дан празника.
Зашто се праве младенчићи?
Слатки колачи који су симбол Младенаца симбол су срећног брака и требало би да призову да он траје дуго и да, захваљујући меду, обавезном састојку младенчића буде сладак.
Састојци:
900 г брашна
1 коцка свежег квасца
мања количина млаке воде (за квасац и шећер)
400 мл киселе воде
200 мл уља
100 грама шећера
1 кашичица соли
1 лимун - потребни су и сок и рендана кора
мед по укусу
Припрема:
У дубљу чинију сипајте мало млаке воде, а затим у то измрвите свеж квасац и размутите. Оставите покривено да одстоји око 10 минута. Потом додајте киселу воду, а затим и уље, шећер, мед по укусу, лимунов сок и рендану кору лимуна.
Након тога, мало по мало додајте брашно све док не будете задовољни густином. Тесто не треба да буде ни сувише мекано ни претврдо.
Оставите да одстоји и надође најмање пола сата, а идеално је да нараста преко ноћи. Затим премесите, развуците тесто оклагијом, па чашом вадите округле облике као крофнице. Чачкалицом избоцкајте на више места, па намажите млаком водом у којој се размутили шећер.
Пеците у рерни загрејаној на 200 степени око 15 минута, односно док не порумене.
Испечене младенчиће премажите медом.