Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

STARINSKI RECEPT ZA DUG I SREĆAN BRAK Napravite večeras ili u zoru MLADENČIĆE i ne brinite, LJUBAV ĆE DA CVETA

21.03.2025. 23:14 23:20
Piše:
Izvor:
Informer
колач
Foto: pixabay.com

Tradicionalni mladenčići trebalo bi da se se zamese veče pre Mladenaca ili u zoru na sam dan praznika, a simbolizuju srećan brak.

Srpska pravoslavna crkva i njeni verenici tradicionalno 22. marta slave Mladence, odnosno praznik posvećen četrdesetorici Mučenika Sevastijskih koji su stradali za hrišćanstvo 320. godine.

Ovaj dan slave mladi supružnici, koji otvaraju vrata svog porodičnog doma za goste. To, naravno, podrazumeva bogato posluženje, a obavezan deo trpeze na Mladence su mladenčići - kolači koji se mese veče pred Mladence ili u ranu zoru na sam dan praznika.
 

Zašto se prave mladenčići?
 

Slatki kolači koji su simbol Mladenaca simbol su srećnog braka i trebalo bi da prizovu da on traje dugo i da, zahvaljujući medu, obaveznom sastojku mladenčića bude sladak.


Sastojci:
 

900 g brašna
1 kocka svežeg kvasca
manja količina mlake vode (za kvasac i šećer)
400 ml kisele vode
200 ml ulja
100 grama šećera
1 kašičica soli
1 limun - potrebni su i sok i rendana kora
med po ukusu
 

Priprema:
 

U dublju činiju sipajte malo mlake vode, a zatim u to izmrvite svež kvasac i razmutite. Ostavite pokriveno da odstoji oko 10 minuta. Potom dodajte kiselu vodu, a zatim i ulje, šećer, med po ukusu, limunov sok i rendanu koru limuna.

Nakon toga, malo po malo dodajte brašno sve dok ne budete zadovoljni gustinom. Testo ne treba da bude ni suviše mekano ni pretvrdo.

Ostavite da odstoji i nadođe najmanje pola sata, a idealno je da narasta preko noći. Zatim premesite, razvucite testo oklagijom, pa čašom vadite okrugle oblike kao krofnice. Čačkalicom izbockajte na više mesta, pa namažite mlakom vodom u kojoj se razmutili šećer.

Pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta, odnosno dok ne porumene.

Ispečene mladenčiće premažite medom.
 

Izvor:
Informer
Piše:
Pošaljite komentar
Pogledajte obavezno kroz prozor čim ustanete, valja se! SLAVIMO MLADENCE Kakvo vreme bude, takvo će nam biti celo proleće

Pogledajte obavezno kroz prozor čim ustanete, valja se! SLAVIMO MLADENCE Kakvo vreme bude, takvo će nam biti celo proleće

21.03.2025. 22:05 23:58