ЕЛИКСИР ЗА СТОМАК Чорба по рецепту светски познатог кувара! ИДЕАЛАН ИЗБОР ЗА САВРШЕНО ВАРЕЊЕ
У свету гастрономије, чорбе су одувек заузимале посебно место због својих хранљивих вредности и благотворног утицаја на дигестивни систем.
Један од најпознатијих светских кувара, Џејми Оливер, препоручује чорбу од сочива као идеалан избор за побољшање варења.
Рецепт за чорбу од сочива по препоруци Џејмија Оливера
Састојци:
- 2 кашике маслиновог уља
- 1 црни лук, ситно сецкан
- 2 чена белог лука, ситно сецкана
- 2 шаргарепе, исечене на коцкице
- 2 стабљике целера, исечене на коцкице
- 1 шоља црвеног сочива, испраног
- 1 литар повртног бујона
- 1 ловоров лист
- 1 кашичица млевеног кумина
- Сок од пола лимуна
- Сол и бибер по укусу
- Свежи першун за украшавање
Припрема:
1. У великом лонцу загрејте маслиново уље на средњој температури.
2. Додајте црни лук и пржите док не постане стакласт, око 5 минута.
3. Додајте бели лук, шаргарепу и целер, и наставите да кувате још 5 минута, мешајући повремено.
4. Умешајте сочиво, повртни бујон, ловоров лист и млевени кумин.
5. Повећајте температуру до кључања, затим смањите на ниску температуру, поклопите и кувајте око 20-25 минута, док сочиво не омекша.
6. Уклоните ловоров лист, додајте сок од лимуна, сол и бибер по укусу.
7. Пре сервирања, посипајте свежим першуном.
Ова чорба је богата влакнима и хранљивим материјама које подстичу здраво варење и доприносе општем благостању. Џејми Оливер истиче да је редовна конзумација оваквих јела кључна за одржавање здравог дигестивног система.