КУВАНО ВИНО ПО РЕЦЕПТУ ЏЕЈМИЈА ОЛИВЕРА Укус је права бомба
Сама припрема доста је једноставна, а рецепти вам допуштају да будете креативни са зачинима и прилагођавањем укуса
Кувано вино идеалан је напитак за хладне зимске месеце, а његова традиција, радо прихваћена и код нас, потиче из северне Европе где се конзумира још од Средњег века. Из Шведске се овај напитак преко варварских племена проширио у Римско царство, а затим и у наше крајеве. Обично сезона куваног вина почиње у новембру и траје све до јануара. Кувано вино можете припремити код куће, а можете користити и бело и црно вино.
Како припремити кувано вино?
Оно што даје посебну драж овом напитку су, уз шећер, зачини. Они често зависе од локалне рецептуре за кување вина, као и о традицији. Од зачина се куваном вину најчешће додају каранфилић, цимет, анис, ђумбир, кардамон, ловоров лист, кора лимуна, зеленог лимуна или наранџе, понекад се чак додају и кришке мандарина.
У нашим крајевима куваном вину најчешће се додаје цимет и каранфилић, а занимљиво је истакнути како у Финској пре сервирања у шољицу ставе неколико зрна сувог грожђа и ољуштених бадема.
Код кувања овог напитка најважније је обратити пажњу на одабир квалитетног вина. Потребно га је грејати скоро до врења, али не и пустити га да провре, јер ће тако изгубити на укусу који желимо да постигнемо.
Пре сервирања свакако га је потребно процедити кроз цедиљку, а најбоље га је сервирати у стакленим чашама или шољама.
Колико кувано вино има алкохола?
Кувано вино не само да ће вам поправити расположење него је и здраво. Садржи витамине и минерале који помажу у борби против депресије, па чак и неких врста тумора. Али никако немојте заборавити како здравствена добробит нестаје ако претерујете с овим алкохолним напитком. Кувано вино садржи између 8,8 и 13,1 промила алкохола. Како тело лакше апсорбује вруће напитке, алкохол се брже него иначе из желуца прослеђује у црева, а затим и у крв. Један децилитар куваног вина обично садржи између 80 и 100 калорија.
Рецепт за једноставно кувано вино:
Састојци: литар црног или белог вина,15 дкг шећера, 1 штапић цимета, 8 каранфилића
1 кашичица исечене наранџине корице или кора од 1 /2 лимуна
Припрема:
Кувајте вино, цимет и каранфилиће заједно. Пред врење додајте шећер и корицу наранџе или лимуна и кувајте још 2-3 минута. У зависности од ваших жеља и врсти вина, овај рецепт може се прилагођавати додавањем или одузимањем количине појединих састојка. Послужите док је још вруће.
Крстарица