Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КУВАНО ВИНО ПО РЕЦЕПТУ ЏЕЈМИЈА ОЛИВЕРА Укус је права бомба

10.11.2024. 15:54 16:10
Пише:
кувано вино
Фото: youtube prinstcrin/ Telegraf.rs TV

Сама припрема доста је једноставна, а рецепти вам допуштају да будете креативни са зачинима и прилагођавањем укуса

Кувано вино идеалан је напитак за хладне зимске месеце, а његова традиција, радо прихваћена и код нас, потиче из северне Европе где се конзумира још од Средњег века. Из Шведске се овај напитак преко варварских племена проширио у Римско царство, а затим и у наше крајеве. Обично сезона куваног вина почиње у новембру и траје све до јануара. Кувано вино можете припремити код куће, а можете користити и бело и црно вино. 

Како припремити кувано вино?

Оно што даје посебну драж овом напитку су, уз шећер, зачини. Они често зависе од локалне рецептуре за кување вина, као и о традицији. Од зачина се куваном вину најчешће додају каранфилић, цимет, анис, ђумбир, кардамон, ловоров лист, кора лимуна, зеленог лимуна или наранџе, понекад се чак додају и кришке мандарина.

У нашим крајевима куваном вину најчешће се додаје цимет и каранфилић, а занимљиво је истакнути како у Финској пре сервирања у шољицу ставе неколико зрна сувог грожђа и ољуштених бадема.

Код кувања овог напитка најважније је обратити пажњу на одабир квалитетног вина. Потребно га је грејати скоро до врења, али не и пустити га да провре, јер ће тако изгубити на укусу који желимо да постигнемо.

Пре сервирања свакако га је потребно процедити кроз цедиљку, а најбоље га је сервирати у стакленим чашама или шољама.

Колико кувано вино има алкохола?

Кувано вино не само да ће вам поправити расположење него је и здраво. Садржи витамине и минерале који помажу у борби против депресије, па чак и неких врста тумора. Али никако немојте заборавити како здравствена добробит нестаје ако претерујете с овим алкохолним напитком. Кувано вино садржи између 8,8 и 13,1 промила алкохола. Како тело лакше апсорбује вруће напитке, алкохол се брже него иначе из желуца прослеђује у црева, а затим и у крв. Један децилитар куваног вина обично садржи између 80 и 100 калорија.

Рецепт за једноставно кувано вино:

Састојци: литар црног или белог вина,15 дкг шећера, 1 штапић цимета, 8 каранфилића

1 кашичица исечене наранџине корице или кора од 1 /2 лимуна

Припрема:

Кувајте вино, цимет и каранфилиће заједно. Пред врење додајте шећер и корицу наранџе или лимуна и кувајте још 2-3 минута. У зависности од ваших жеља и врсти вина, овај рецепт може се прилагођавати додавањем или одузимањем количине појединих састојка. Послужите док је још вруће.

Крстарица

Извор:
Крстарица
Пише:
Пошаљите коментар
У ново лето уз кувано вино и тамбураше

У ново лето уз кувано вино и тамбураше

03.01.2019. 08:45 08:50