overcast clouds
7°C
13.02.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОПРЕЗ, ОВО ВОЋЕ МОЖЕ РАЗОРИТИ ЈЕТРУ Мислите да једете здраво, а уствари штетите организму

13.02.2025. 16:59 17:09
Пише:
Извор:
Najžena.rs
voce
Фото: pixabay/ilustracija

Сви мисле да је воће здраво, али ово је ипак изузетак – разара јетру, а нисте ни свесни.

Ово воће може да узрокује болести јетре.

Воће коју препоручују сви нутриционисти и лекари и која се генерално сматра здравом, садржи угљене хидрате, глукозу и фруктозу.

Управо ту лежи опасност од овог воћа. Ако се конзумира у великим количинама, ово последње може да доведе до болести масне јетре (неалкохолне).

„На пример, јабуке садрже више фруктозе, док код кајсија преовладава глукоза“, рекла је нутриционисткиња Ели Кригер.

voce
Фото: pixabay/ilustracija

Кригер каже да је овај проблем могуће избећи ако се поведе рачуна о томе у које доба дана се воће узима, као и у којој количини. Па тако је препорука да се узима у преподневним часовима када нам је метаболизам бржи, када боље варимо храну и организам „разлаже“ глукозу и фруктозу…

Она је и објаснила да се глукоза регулише инсулином, након чега се претвара у залихе енергије и масти. Ево шта се заправо дешава: када унесемо воће, односно фруктозу у организам она се прво складишти у јетри, али не и у мишићима. Чим се залихе гликогена у јетри попуне, сав вишак се претвара у маст, а то је оно што представља највећи ризик за развој болести масне јетре.

Па тако, начин да се ово спречи и на неки начин неутралише негативно својство воће јесте да се конзумира са другом храном. Протеини ће помоћи да се спречи обољење јетре.

Извор:
Najžena.rs
Пише:
Пошаљите коментар