Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OPREZ, OVO VOĆE MOŽE RAZORITI JETRU Mislite da jedete zdravo, a ustvari štetite organizmu

13.02.2025. 16:59 17:09
Piše:
Izvor:
Najžena.rs
voce
Foto: pixabay/ilustracija

Svi misle da je voće zdravo, ali ovo je ipak izuzetak – razara jetru, a niste ni svesni.

Ovo voće može da uzrokuje bolesti jetre.

Voće koju preporučuju svi nutricionisti i lekari i koja se generalno smatra zdravom, sadrži ugljene hidrate, glukozu i fruktozu.

Upravo tu leži opasnost od ovog voća. Ako se konzumira u velikim količinama, ovo poslednje može da dovede do bolesti masne jetre (nealkoholne).

„Na primer, jabuke sadrže više fruktoze, dok kod kajsija preovladava glukoza“, rekla je nutricionistkinja Eli Kriger.

voce
Foto: pixabay/ilustracija

Kriger kaže da je ovaj problem moguće izbeći ako se povede računa o tome u koje doba dana se voće uzima, kao i u kojoj količini. Pa tako je preporuka da se uzima u prepodnevnim časovima kada nam je metabolizam brži, kada bolje varimo hranu i organizam „razlaže“ glukozu i fruktozu…

Ona je i objasnila da se glukoza reguliše insulinom, nakon čega se pretvara u zalihe energije i masti. Evo šta se zapravo dešava: kada unesemo voće, odnosno fruktozu u organizam ona se prvo skladišti u jetri, ali ne i u mišićima. Čim se zalihe glikogena u jetri popune, sav višak se pretvara u mast, a to je ono što predstavlja najveći rizik za razvoj bolesti masne jetre.

Pa tako, način da se ovo spreči i na neki način neutrališe negativno svojstvo voće jeste da se konzumira sa drugom hranom. Proteini će pomoći da se spreči oboljenje jetre.

Izvor:
Najžena.rs
Piše:
Pošaljite komentar