ЧЕТИРИ ВРСТЕ МЕСА КОЈЕ ОШТЕЋУЈУ СРЦЕ И ПОДСТИЧУ УПАЛЕ! Пуне су соли и холестерола!
Гастроентеролог Војислав Перишић је, гостујући на Првој телевизији, истакао да је најквалитетније месо говедина, јер је богато гвожђем и цинком
Многима је тешко да замисле оброк без меса, али стручњаци препоручују да смањимо његову конзумацију, нарочито месних прерађевина, јер свакодневно једење може негативно утицати на наше здравље. Месо је богато протеинима, што је важно за наш организам, а пилетина је популаран избор, чак и када покушавамо да смршамо. Ипак, многи лекари саветују да смањимо унос црвеног меса и прерађевина.
Гастроентеролог Војислав Перишић је, гостујући на Првој телевизији, истакао да је најквалитетније месо говедина, јер је богато гвожђем и цинком. Препоручио је да месо буде део свакодневне исхране, али уз нагласак на говедину, која је боља од свињетине, посебно због ниског нивоа масти и присуства витамина Д.
Међутим, постоје и врсте меса које би требало избегавати због високог садржаја масти, које могу повећати ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и допринети срчаним болестима. Класични рибњак, на пример, садржи значајну количину засићених масти и транс масти, док масни комади црвеног меса, попут бифтека, могу изазвати упалу у организму и повећање телесне тежине. Сличну препоруку стручњаци имају и за јагњетину, која је такође богата мастима и може бити штетна за особе са повишеним холестеролом или породичном историјом срчаних болести.
Свињска ребра, иако су укусна, садрже велику количину засићених масти и требало би их конзумирати умерено. Такође, сушене кобасице, које су богате мастима и натријумом, спадају међу месне производе које је најбоље избегавати у редовној исхрани.
Здрава исхрана подразумева пажљив избор меса, па би било корисно да обратите пажњу на врсте меса које конзумирате и да их припремате на начин који ће смањити унос нездравих масти.