light snow
-1°C
18.01.2025.
Нови Сад
eur
117.0991
usd
113.7658
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЧЕТИРИ  ВРСТЕ МЕСА КОЈЕ ОШТЕЋУЈУ СРЦЕ И ПОДСТИЧУ УПАЛЕ! Пуне су соли и холестерола!

17.01.2025. 15:43 16:36
Пише:
Извор:
(Еспресо/Ј.Р)
Фото: pixabay.com

Гастроентеролог Војислав Перишић је, гостујући на Првој телевизији, истакао да је најквалитетније месо говедина, јер је богато гвожђем и цинком

Многима је тешко да замисле оброк без меса, али стручњаци препоручују да смањимо његову конзумацију, нарочито месних прерађевина, јер свакодневно једење може негативно утицати на наше здравље. Месо је богато протеинима, што је важно за наш организам, а пилетина је популаран избор, чак и када покушавамо да смршамо. Ипак, многи лекари саветују да смањимо унос црвеног меса и прерађевина.

Гастроентеролог Војислав Перишић је, гостујући на Првој телевизији, истакао да је најквалитетније месо говедина, јер је богато гвожђем и цинком. Препоручио је да месо буде део свакодневне исхране, али уз нагласак на говедину, која је боља од свињетине, посебно због ниског нивоа масти и присуства витамина Д.

месо
Фото: Pixabay.com

Међутим, постоје и врсте меса које би требало избегавати због високог садржаја масти, које могу повећати ниво лошег холестерола (ЛДЛ) и допринети срчаним болестима. Класични рибњак, на пример, садржи значајну количину засићених масти и транс масти, док масни комади црвеног меса, попут бифтека, могу изазвати упалу у организму и повећање телесне тежине. Сличну препоруку стручњаци имају и за јагњетину, која је такође богата мастима и може бити штетна за особе са повишеним холестеролом или породичном историјом срчаних болести.

Свињска ребра, иако су укусна, садрже велику количину засићених масти и требало би их конзумирати умерено. Такође, сушене кобасице, које су богате мастима и натријумом, спадају међу месне производе које је најбоље избегавати у редовној исхрани.

Здрава исхрана подразумева пажљив избор меса, па би било корисно да обратите пажњу на врсте меса које конзумирате и да их припремате на начин који ће смањити унос нездравих масти.

 

Извор:
(Еспресо/Ј.Р)
Пише:
Пошаљите коментар
ОДЛЕДИТЕ МЛЕВЕНО МЕСО ЗА САМО 10 МИНУТА Невероватан трик који ће вас спасити! НИ МИКРОТАЛАСНА, НИ ТОПЛА ВОДА, САМО ОВО
месо

ОДЛЕДИТЕ МЛЕВЕНО МЕСО ЗА САМО 10 МИНУТА Невероватан трик који ће вас спасити! НИ МИКРОТАЛАСНА, НИ ТОПЛА ВОДА, САМО ОВО

31.12.2024. 09:03 09:11
ЗНАТЕ ЛИ НА КОЛИКО СТЕПЕНИ ТРЕБА ПЕЋИ МЕСО ДА БУДЕ СОЧНО И ПРЕУКУСНО? Овај савет злата је вредан
печење

ЗНАТЕ ЛИ НА КОЛИКО СТЕПЕНИ ТРЕБА ПЕЋИ МЕСО ДА БУДЕ СОЧНО И ПРЕУКУСНО? Овај савет злата је вредан

19.12.2024. 16:21 16:24
(ВИДЕО) КАД КУПУЈЕМО МЕСО НИСМО НИ СВЕСНИ КАКВИХ ДОДАТАКА ИМА У ЊЕМУ Месари користе посебан лепак УМЕСТО ОБИЧНИХ ДОБИЈАТЕ ФРАНКЕНШНИЦЛЕ
месо

(ВИДЕО) КАД КУПУЈЕМО МЕСО НИСМО НИ СВЕСНИ КАКВИХ ДОДАТАКА ИМА У ЊЕМУ Месари користе посебан лепак УМЕСТО ОБИЧНИХ ДОБИЈАТЕ ФРАНКЕНШНИЦЛЕ

13.12.2024. 11:24 11:31