ОДМОРИТЕ СЕ ОД САРМЕ, НАПРАВИТЕ СВАДБАРСКИ КУПУС Традиционални специјалитет који осваја сва чула
Ако постоји јело које се незаобилазно служи на слављима широм Србије, то је свакако свадбарски купус.
Овај ароматични специјалитет са богатом историјом симбол је гостољубивости и умећа кувања. Уз наш рецепт, сазнајте како да и ви припремите савршен свадбарски купус, било да је повод весеље или жеља за традиционалним оброком.
Састојци:
2 кг киселог купуса
1 кг мешаног меса (свињетина, јунећи репови, сланина)
2 главице црног лука
2 шаргарепе
3-4 чена белог лука
2 кашике алеве паприке
1 кашика љуте млевене паприке (по укусу)
3-4 ловора листа
Со и бибер по укусу
200 мл парадајз сока
100 мл уља или масти
1 дл вина (опционо)
Припрема:
Месо исеците на веће комаде. Црни лук ситно исецкајте, а шаргарепу нарендајте. Бели лук огулите и оставите цео или ситно исецкајте.
У дубоки лонац или земљани суд ређајте слојеве: на дно ставите мало уља или масти, затим ред киселог купуса, ред меса, па посипајте луком, шаргарепом и зачинима.
Понављајте поступак док не утрошите све састојке. На крају прелијте парадајз соком и додајте мало вина за богатији укус.
Свадбарски купус се традиционално припрема на лаганој ватри или у пећници. Ако користите шпорет, кувајте на најнижој температури 3-4 сата. У пећници, на температури од 150°C, потребно је око 5 сати. Током припреме, јело немојте мешати, већ само лагано протресите посуду.
Свадбарски купус послужите топао, уз домаћи хлеб или проју. Ово јело је најбоље када мало одстоји, па можете уживати у његовом пуном укусу и следећег дана.
Уз овај рецепт, сигурно ћете добити похвале свих који пробају ваш свадбарски купус. Уживајте у овом традиционалном специјалитету и поделите радост окупљања уз мирисе српске кухиње!