scattered clouds
1°C
11.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1238
usd
113.834
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОДМОРИТЕ СЕ ОД САРМЕ, НАПРАВИТЕ СВАДБАРСКИ КУПУС Традиционални специјалитет који осваја сва чула

11.01.2025. 17:25 17:39
Пише:
Извор:
Дневник
купус
Фото: Ilustracija pixabay

Ако постоји јело које се незаобилазно служи на слављима широм Србије, то је свакако свадбарски купус.

Овај ароматични специјалитет са богатом историјом симбол је гостољубивости и умећа кувања. Уз наш рецепт, сазнајте како да и ви припремите савршен свадбарски купус, било да је повод весеље или жеља за традиционалним оброком.

Састојци:

2 кг киселог купуса

1 кг мешаног меса (свињетина, јунећи репови, сланина)

2 главице црног лука

2 шаргарепе

3-4 чена белог лука

2 кашике алеве паприке

1 кашика љуте млевене паприке (по укусу)

3-4 ловора листа

Со и бибер по укусу

200 мл парадајз сока

100 мл уља или масти

1 дл вина (опционо)

Припрема:

Месо исеците на веће комаде. Црни лук ситно исецкајте, а шаргарепу нарендајте. Бели лук огулите и оставите цео или ситно исецкајте.
 

У дубоки лонац или земљани суд ређајте слојеве: на дно ставите мало уља или масти, затим ред киселог купуса, ред меса, па посипајте луком, шаргарепом и зачинима. 

Понављајте поступак док не утрошите све састојке. На крају прелијте парадајз соком и додајте мало вина за богатији укус.
 

Свадбарски купус се традиционално припрема на лаганој ватри или у пећници. Ако користите шпорет, кувајте на најнижој температури 3-4 сата. У пећници, на температури од 150°C, потребно је око 5 сати. Током припреме, јело немојте мешати, већ само лагано протресите посуду.
 

Свадбарски купус послужите топао, уз домаћи хлеб или проју. Ово јело је најбоље када мало одстоји, па можете уживати у његовом пуном укусу и следећег дана.

Уз овај рецепт, сигурно ћете добити похвале свих који пробају ваш свадбарски купус. Уживајте у овом традиционалном специјалитету и поделите радост окупљања уз мирисе српске кухиње!

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар
Направите мало другачију САЛАТУ ОД КИСЕЛОГ КУПУСА Додајте само ова ДВА САСТОЈКА, укус ће освежити вашу трпезу и обрадовати ваша непца
купус

Направите мало другачију САЛАТУ ОД КИСЕЛОГ КУПУСА Додајте само ова ДВА САСТОЈКА, укус ће освежити вашу трпезу и обрадовати ваша непца

26.12.2024. 17:20 17:30
ЕВО КАКО НЕ СМЕТЕ ДА ПРИПРЕМАТЕ КУПУС САЛАТУ Само овако ћете сачувати све ВИТАМИНЕ и хранљиве састојке!
купус

ЕВО КАКО НЕ СМЕТЕ ДА ПРИПРЕМАТЕ КУПУС САЛАТУ Само овако ћете сачувати све ВИТАМИНЕ и хранљиве састојке!

22.12.2024. 19:45 19:52