ODMORITE SE OD SARME, NAPRAVITE SVADBARSKI KUPUS Tradicionalni specijalitet koji osvaja sva čula
Ako postoji jelo koje se nezaobilazno služi na slavljima širom Srbije, to je svakako svadbarski kupus.
Ovaj aromatični specijalitet sa bogatom istorijom simbol je gostoljubivosti i umeća kuvanja. Uz naš recept, saznajte kako da i vi pripremite savršen svadbarski kupus, bilo da je povod veselje ili želja za tradicionalnim obrokom.
Sastojci:
2 kg kiselog kupusa
1 kg mešanog mesa (svinjetina, juneći repovi, slanina)
2 glavice crnog luka
2 šargarepe
3-4 čena belog luka
2 kašike aleve paprike
1 kašika ljute mlevene paprike (po ukusu)
3-4 lovora lista
So i biber po ukusu
200 ml paradajz soka
100 ml ulja ili masti
1 dl vina (opciono)
Priprema:
Meso isecite na veće komade. Crni luk sitno iseckajte, a šargarepu narendajte. Beli luk ogulite i ostavite ceo ili sitno iseckajte.
U duboki lonac ili zemljani sud ređajte slojeve: na dno stavite malo ulja ili masti, zatim red kiselog kupusa, red mesa, pa posipajte lukom, šargarepom i začinima.
Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju prelijte paradajz sokom i dodajte malo vina za bogatiji ukus.
Svadbarski kupus se tradicionalno priprema na laganoj vatri ili u pećnici. Ako koristite šporet, kuvajte na najnižoj temperaturi 3-4 sata. U pećnici, na temperaturi od 150°C, potrebno je oko 5 sati. Tokom pripreme, jelo nemojte mešati, već samo lagano protresite posudu.
Svadbarski kupus poslužite topao, uz domaći hleb ili proju. Ovo jelo je najbolje kada malo odstoji, pa možete uživati u njegovom punom ukusu i sledećeg dana.
Uz ovaj recept, sigurno ćete dobiti pohvale svih koji probaju vaš svadbarski kupus. Uživajte u ovom tradicionalnom specijalitetu i podelite radost okupljanja uz mirise srpske kuhinje!