Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ODMORITE SE OD SARME, NAPRAVITE SVADBARSKI KUPUS Tradicionalni specijalitet koji osvaja sva čula

11.01.2025. 17:25 17:39
Piše:
Izvor:
Dnevnik
купус
Foto: Ilustracija pixabay

Ako postoji jelo koje se nezaobilazno služi na slavljima širom Srbije, to je svakako svadbarski kupus.

Ovaj aromatični specijalitet sa bogatom istorijom simbol je gostoljubivosti i umeća kuvanja. Uz naš recept, saznajte kako da i vi pripremite savršen svadbarski kupus, bilo da je povod veselje ili želja za tradicionalnim obrokom.

Sastojci:

2 kg kiselog kupusa

1 kg mešanog mesa (svinjetina, juneći repovi, slanina)

2 glavice crnog luka

2 šargarepe

3-4 čena belog luka

2 kašike aleve paprike

1 kašika ljute mlevene paprike (po ukusu)

3-4 lovora lista

So i biber po ukusu

200 ml paradajz soka

100 ml ulja ili masti

1 dl vina (opciono)

Priprema:

Meso isecite na veće komade. Crni luk sitno iseckajte, a šargarepu narendajte. Beli luk ogulite i ostavite ceo ili sitno iseckajte.
 

U duboki lonac ili zemljani sud ređajte slojeve: na dno stavite malo ulja ili masti, zatim red kiselog kupusa, red mesa, pa posipajte lukom, šargarepom i začinima. 

Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve sastojke. Na kraju prelijte paradajz sokom i dodajte malo vina za bogatiji ukus.
 

Svadbarski kupus se tradicionalno priprema na laganoj vatri ili u pećnici. Ako koristite šporet, kuvajte na najnižoj temperaturi 3-4 sata. U pećnici, na temperaturi od 150°C, potrebno je oko 5 sati. Tokom pripreme, jelo nemojte mešati, već samo lagano protresite posudu.
 

Svadbarski kupus poslužite topao, uz domaći hleb ili proju. Ovo jelo je najbolje kada malo odstoji, pa možete uživati u njegovom punom ukusu i sledećeg dana.

Uz ovaj recept, sigurno ćete dobiti pohvale svih koji probaju vaš svadbarski kupus. Uživajte u ovom tradicionalnom specijalitetu i podelite radost okupljanja uz mirise srpske kuhinje!

Izvor:
Dnevnik
Piše:
Pošaljite komentar
Napravite malo drugačiju SALATU OD KISELOG KUPUSA Dodajte samo ova DVA SASTOJKA, ukus će osvežiti vašu trpezu i obradovati vaša nepca
купус

Napravite malo drugačiju SALATU OD KISELOG KUPUSA Dodajte samo ova DVA SASTOJKA, ukus će osvežiti vašu trpezu i obradovati vaša nepca

26.12.2024. 17:20 17:30
EVO KAKO NE SMETE DA PRIPREMATE KUPUS SALATU Samo ovako ćete sačuvati sve VITAMINE i hranljive sastojke!
купус

EVO KAKO NE SMETE DA PRIPREMATE KUPUS SALATU Samo ovako ćete sačuvati sve VITAMINE i hranljive sastojke!

22.12.2024. 19:45 19:52