НЕШТО МАЛО ДРУГАЧИЈЕ Мусака, али ролована! За овим јелом је полудело 20 милиона људи ПРОБАЈТЕ ЈЕ И ВИ
Ако сте и ви заљубљеник у класике, али немате проблем са тим да нека од традиционалних јела припремите на мало другачији начин, овај рецепт би и те како могао да вас заинтересује. У питању је мусака, али ролована.
Судећи према броју прегледа само на YouTube каналу Енфес Јемек Тарифлери, где је овај видео објављен пре годину дана, рецепт је одушевио више од 20 милиона људи, што само говори да је вредно да га ви испробате.
За разлику од класичне мусаке, ова се припрема као ролат. Поступак је више-мање исти, па нису потребне посебне вештине, као ни страх да ћете у нечему погрешити.
Ролована мусака
Потребно је:
- 900 г кромпира
- 300 г чедар сира
- 2 кашике уља
За надев:
- 500 г млевеног меса, по избору
- 2 кашике уља
- 1 лук
- 3 зелене паприке
- 3 чена белог лука
- 2 кашике соса од парадајза
- 1 кашика пасте од парадајза
- 1 кашика пахуљица од чилија
- свежи першунов лист, ситно сецкан
- додатни зачини, по жељи
Припрема:
Плех обложите папиром за печење и по њему посипите мало наренданог сира.
Кромпир ољуштите, оперите, осушите и насецкајте на плошке. Слажите једну до пола преко друге како бисте добили подлогу. Кромпир сад посолите и пошприцајте или премажите уљем, па ставите да се пече на 200ºЦ око пола сата у рерну са упаљена оба грејача (никако на опцију с вентилатором!).
За то време у загрејаном тигању на уљу динстајте ситно сецкани лук док не постане стаклен, па му додајте месо. Наставите са динстањем док месо не пусти воду и промени боју.
Паприке оперите, очистите и насецкајте на коцкице, па додајте у тигањ кад је месо динстано. Додајте и ситно насецкани бели лук, а кад пусти арому умешајте и сос и пасту од парадајза. Наставите са динстањем на средње јакој ватри. Пред крај додајте чили и остале зачине по жељи, посолите и побиберите и добро промешајте. На крају додајте и свежи, ситно сецкани першунов лист. Све добро измешајте и склоните са ватре кад у тигању више нема течности.
Кромпир након 30 минута извадите из рерне, посипите са још мало наренданог сира, па на њега равномерно распоредите млевено месо. Нежно га поравнајте кашиком те поновно поспите сиром, преноси Жена Блиц.
Уз помоћ папира за печење који је испод кромпира заролајте мусаку у штрудлу. Нека завршетак буде испод ролата. Врх ролата посипите преосталим сиром и свежим першуном. Пеците још 10-ак минута на 200°Ц, односно док се сир не отопи и добије лепу златно-смеђу боју.Сеците на шире кришке, од око 5 цм и послужите уз салату и кисело млеко.