ПО РЕЦЕПТУ ЏЕЈМИЈА ОЛИВЕРА: Сласна мусака са печуркама
Мусака са печуркама по рецепту Џејмија Оливера се прави са сосом од сушених вргања и врло је сласна.
Крем и парадајз сос сами правите према рецепту.
Састојци:
20 г сушених вргања
2 главице лука
8 ченова белог лука
маслиново уље
30 г свежег оригана
2 кашике црвеног винског сирћета
800 г патлиџана
1 кг кромпира
800 г парадајза
200 г фета сира
2 велика јајета
300 мл млека
1 цео мушкатни орашчић, за рендање
Рецепт за мусаку са печуркама Џејмија Оливера:
Како бисте направили мусаку, вргање прелијте са 300 мл кључале воде. Очистите и ситно исеците лук и бели лук. Сипајте 2 кашике уља у велики тигањ на средње лаганој ватри и пржите 1 минут, а затим додајте лук и бели лук. Исецкајте листове оригана, сипајте сирће, па динстајте са поклопцем 20 минута, или док не омекшају и не порумене, редовно мешајући. У међувремену, исецкајте патлиџане по дужини дебљине 1 цм, а затим их пржите у порцијама на тигању. Кромпир ољуштите и насеците на нешто мање од ½ цм дебљине, а затим додајте у шерпу само са водом од вргања, уз печурке.
Исецкајте парадајз и убаците у шерпу, затим сипајте 1 шољу воде и добро промешајте. Затворите поклопац и оставите да крчка на средњој ватри 50 минута, или док не омекша, редовно мешајући. Сините поклопац последњих 5 минута кувања. Загрејте рерну на 200°Ц. Ставите печурке у блендер са половином фета сира и јајима. Сипајте млеко, ситно изрендајте пола мускатног орашчића, па блендирајте док не постане глатко.
Парадајз сос зачините морском сољу и црним бибером, а затим половину ставите у посуду за печење величине 25 x 35 цм. Покријте са половином патлиџана, прелијте са 4 кашике кремастог соса, па поновите поступак, завршавајући преосталим кремастим сосом. Измрвите остатак фете, прекријте плех фолијом, па пеците 50 минута, или док не порумени. Скините фолију последњих 15 минута печења. Оставите да одстоји 15 минута пре сервирања.