light rain
13°C
09.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1055
usd
113.6616
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО БАЦАМО НА ТОНЕ СВАКИ ДАН, А ДАНЦИ СУ ОД ТОГА НАПРАВИЛИ БИЗНИС Једноставна идеја која доноси милионе!

08.01.2025. 18:31 19:04
Пише:
Извор:
Нет.хр
кафа
Фото: Ilustracija/pixabay

Већ је познато да су Скандинавци лидери у области одрживог развоја и заштите животне средине. У Норвешкој организују еко-крстарења бродовима, Шведска рециклира отпад толико интензивно да га понестаје, па га увозе из других земаља, а у Данској су, између осталог, дошли на ову иновативну предузетничку идеју.

Фирма Beyond Coffee из Јегерсборггаде у Копенхагену истакла се занимљивом идејом коју су похвалиле бројне организације за заштиту животне средине и промоцију еколошког начина живота.

Да ли сте се икада запитали колико се кафе попије сваког дана у свету и колико се талога баци – било у домаћинствима или кафићима? Ако мислите да је овај остатак бескористан и безопасан, варате се.

Данци верују да већина вредних састојака кафе остаје управо у талогу који се баца. Пошто су једни од водећих љубитеља кафе у свету, Beyond Coffee је одлучио да откупљује талог кафе од кафића који би иначе био бачен и користи га за – узгој печурака буковача!

буковаче
Фото: Pixabay.com

Буковаче – како их узгајати?
Охлађени талог кафе се помеша са мицелијумом, вегетативним делом гљиве који се састоји од разгранатих нити. Све се то чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недеље. Прве три недеље печурке се држе на топлом и тамном месту, сличном тлу у којем би расле у природи. Затим се последњу недељу пребацују у хладније просторије са високом влагом и више светла. Тада печурке почињу да клијају.

Осим тога, Данци су приметили да је могуће узгајати гљиве неколико пута са истим талогом кафе. Када се он коначно потроши, предаје се локалним пољопривредницима који га могу наставити користити, пише Нет.хр.

kafa
Фото: Pixabay.com

Beyond Coffee узгаја буковаче на урбаној фарми удаљеној само километар од продавнице у којој их продају. Поред тога, код њих можете купити мицелијум и почетни комплет направљен од рециклираних материјала за домаће узгајиваче, тако да их можете сами узгајати на својој земљи. За месец дана имаћете своје јестиве гљиве, пише Цекин.

Извор:
Нет.хр
Пише:
Пошаљите коментар
ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ТУРСКЕ КАФЕ Већини јутро започиње уз њу МНОГИ НЕ ЗНАЈУ ДА ЈЕ СПРЕМЕ, АЛИ НИ ДА ПРОТУМАЧЕ ОНО ШТО ПОРУЧУЈЕ ТАЛОГ
кафа

ДАНАС ЈЕ СВЕТСКИ ДАН ТУРСКЕ КАФЕ Већини јутро започиње уз њу МНОГИ НЕ ЗНАЈУ ДА ЈЕ СПРЕМЕ, АЛИ НИ ДА ПРОТУМАЧЕ ОНО ШТО ПОРУЧУЈЕ ТАЛОГ

05.12.2024. 09:44 10:07
СРБИЈА ЈЕ СЕДМА НА СВЕТУ ПО ТОМЕ КОЛИКО КАФЕ ТРОШИ А шта ће бити кад цене ЈОШ ПОРАСТУ?
Kafa

СРБИЈА ЈЕ СЕДМА НА СВЕТУ ПО ТОМЕ КОЛИКО КАФЕ ТРОШИ А шта ће бити кад цене ЈОШ ПОРАСТУ?

12.12.2024. 16:42 16:54
ГЉИВЕ МОГУ ДА ПОМОГНУ У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ПЛАСТИЧНОГ ОТПАДА Коначно нешто што нагриза неуништиву пластику

ГЉИВЕ МОГУ ДА ПОМОГНУ У РЕШАВАЊУ ПРОБЛЕМА ПЛАСТИЧНОГ ОТПАДА Коначно нешто што нагриза неуништиву пластику

09.08.2024. 19:56 20:20