OVO BACAMO NA TONE SVAKI DAN, A DANCI SU OD TOGA NAPRAVILI BIZNIS Jednostavna ideja koja donosi milione!
Već je poznato da su Skandinavci lideri u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine. U Norveškoj organizuju eko-krstarenja brodovima, Švedska reciklira otpad toliko intenzivno da ga ponestaje, pa ga uvoze iz drugih zemalja, a u Danskoj su, između ostalog, došli na ovu inovativnu preduzetničku ideju.
Firma Beyond Coffee iz Jegersborggade u Kopenhagenu istakla se zanimljivom idejom koju su pohvalile brojne organizacije za zaštitu životne sredine i promociju ekološkog načina života.
Da li ste se ikada zapitali koliko se kafe popije svakog dana u svetu i koliko se taloga baci – bilo u domaćinstvima ili kafićima? Ako mislite da je ovaj ostatak beskoristan i bezopasan, varate se.
Danci veruju da većina vrednih sastojaka kafe ostaje upravo u talogu koji se baca. Pošto su jedni od vodećih ljubitelja kafe u svetu, Beyond Coffee je odlučio da otkupljuje talog kafe od kafića koji bi inače bio bačen i koristi ga za – uzgoj pečuraka bukovača!
Bukovače – kako ih uzgajati?
Ohlađeni talog kafe se pomeša sa micelijumom, vegetativnim delom gljive koji se sastoji od razgranatih niti. Sve se to čuva u kontejnerima, a proces uzgoja traje četiri nedelje. Prve tri nedelje pečurke se drže na toplom i tamnom mestu, sličnom tlu u kojem bi rasle u prirodi. Zatim se poslednju nedelju prebacuju u hladnije prostorije sa visokom vlagom i više svetla. Tada pečurke počinju da klijaju.
Osim toga, Danci su primetili da je moguće uzgajati gljive nekoliko puta sa istim talogom kafe. Kada se on konačno potroši, predaje se lokalnim poljoprivrednicima koji ga mogu nastaviti koristiti, piše Net.hr.
Beyond Coffee uzgaja bukovače na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od prodavnice u kojoj ih prodaju. Pored toga, kod njih možete kupiti micelijum i početni komplet napravljen od recikliranih materijala za domaće uzgajivače, tako da ih možete sami uzgajati na svojoj zemlji. Za mesec dana imaćete svoje jestive gljive, piše Cekin.