ОВО БАЦАМО НА ТОНЕ СВАКИ ДАН, А ДАНЦИ СУ ОД ТОГА НАПРАВИЛИ БИЗНИС Једноставна идеја која доноси милионе!
Већ је познато да су Скандинавци лидери у области одрживог развоја и заштите животне средине. У Норвешкој организују еко-крстарења бродовима, Шведска рециклира отпад толико интензивно да га понестаје, па га увозе из других земаља, а у Данској су, између осталог, дошли на ову иновативну предузетничку идеју.
Фирма Beyond Coffee из Јегерсборггаде у Копенхагену истакла се занимљивом идејом коју су похвалиле бројне организације за заштиту животне средине и промоцију еколошког начина живота.
Да ли сте се икада запитали колико се кафе попије сваког дана у свету и колико се талога баци – било у домаћинствима или кафићима? Ако мислите да је овај остатак бескористан и безопасан, варате се.
Данци верују да већина вредних састојака кафе остаје управо у талогу који се баца. Пошто су једни од водећих љубитеља кафе у свету, Beyond Coffee је одлучио да откупљује талог кафе од кафића који би иначе био бачен и користи га за – узгој печурака буковача!
Буковаче – како их узгајати?
Охлађени талог кафе се помеша са мицелијумом, вегетативним делом гљиве који се састоји од разгранатих нити. Све се то чува у контејнерима, а процес узгоја траје четири недеље. Прве три недеље печурке се држе на топлом и тамном месту, сличном тлу у којем би расле у природи. Затим се последњу недељу пребацују у хладније просторије са високом влагом и више светла. Тада печурке почињу да клијају.
Осим тога, Данци су приметили да је могуће узгајати гљиве неколико пута са истим талогом кафе. Када се он коначно потроши, предаје се локалним пољопривредницима који га могу наставити користити, пише Нет.хр.
Beyond Coffee узгаја буковаче на урбаној фарми удаљеној само километар од продавнице у којој их продају. Поред тога, код њих можете купити мицелијум и почетни комплет направљен од рециклираних материјала за домаће узгајиваче, тако да их можете сами узгајати на својој земљи. За месец дана имаћете своје јестиве гљиве, пише Цекин.