overcast clouds
7°C
07.01.2025.
Нови Сад
eur
117.1155
usd
113.9588
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ПРОБАЈТЕ САЛЕП ПОПУЛАРНИ ТУРСКИ НАПИТАК Топли гутљај традиције који осваја Балкан, а има и лековита својства!

03.01.2025. 15:07 15:31
Пише:
Извор:
Дневник
пиће
Фото: Ilustracija/pixabay

Док хладноћа улази у кости, ретко шта може да загреје тело и душу као шоља салепа.

Ово традиционално турско пиће, које је вековима освајало срца широм Отоманске империје, полако проналази пут и до наших домова. Али шта је заправо салеп и зашто је толико посебан?

Салеп је топли напитак припремљен од праха добијеног млевењем корена дивљих орхидеја из рода Orchis. Ове биљке су богате скробастим супстанцама које пићу дају карактеристичну густину и кремасту текстуру. Сам прах се меша са млеком и шећером, а затим кува до савршенства. Обично се служи са штапићем цимета или посут млевеним циметом, што му додаје ноту топлине и егзотике.

Салеп није само пиће; он је искуство. Његова богата и кремаста текстура пружа утеху, док његов мирис подсећа на бајке из 1001 ноћи. Али то није све – салеп има и лековита својства. У турској традицији, верује се да помаже код проблема са дигестивним системом, јача имунитет и ублажава симптоме прехладе.

У прошлости, салеп је био пиће елите. У Цариграду, био је обавезан део хладних зимских вечери, а његова популарност се проширила и на Балкан. У Србији и данас можемо пронаћи трагове ове традиције на пијацама или у кафићима који га служе као аутентичну зимску посластицу.

Како га припремити код куће?
 

За припрему салепа код куће потребно вам је:

1 кашика салеп праха (или замене од кукурузног скроба)
2 шоље млека
2 кашике шећера
Цимет за декорацију
У шерпу сипајте млеко, додајте шећер и салеп прах, па све заједно мешајте на лаганој ватри док се не згусне. Када је готово, сипајте у шољу, украсите циметом и уживајте у топлом загрљају традиције.

Салеп је више од пића – он је путовање кроз време и културу које нас повезује са прошлошћу. Испробајте га ове зиме и дозволите му да вас загреје, баш као што је вековима грејао генерације пре нас.

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар