ПРОБАЈТЕ САЛЕП ПОПУЛАРНИ ТУРСКИ НАПИТАК Топли гутљај традиције који осваја Балкан, а има и лековита својства!
Док хладноћа улази у кости, ретко шта може да загреје тело и душу као шоља салепа.
Ово традиционално турско пиће, које је вековима освајало срца широм Отоманске империје, полако проналази пут и до наших домова. Али шта је заправо салеп и зашто је толико посебан?
Салеп је топли напитак припремљен од праха добијеног млевењем корена дивљих орхидеја из рода Orchis. Ове биљке су богате скробастим супстанцама које пићу дају карактеристичну густину и кремасту текстуру. Сам прах се меша са млеком и шећером, а затим кува до савршенства. Обично се служи са штапићем цимета или посут млевеним циметом, што му додаје ноту топлине и егзотике.
Салеп није само пиће; он је искуство. Његова богата и кремаста текстура пружа утеху, док његов мирис подсећа на бајке из 1001 ноћи. Али то није све – салеп има и лековита својства. У турској традицији, верује се да помаже код проблема са дигестивним системом, јача имунитет и ублажава симптоме прехладе.
У прошлости, салеп је био пиће елите. У Цариграду, био је обавезан део хладних зимских вечери, а његова популарност се проширила и на Балкан. У Србији и данас можемо пронаћи трагове ове традиције на пијацама или у кафићима који га служе као аутентичну зимску посластицу.
Како га припремити код куће?
За припрему салепа код куће потребно вам је:
1 кашика салеп праха (или замене од кукурузног скроба)
2 шоље млека
2 кашике шећера
Цимет за декорацију
У шерпу сипајте млеко, додајте шећер и салеп прах, па све заједно мешајте на лаганој ватри док се не згусне. Када је готово, сипајте у шољу, украсите циметом и уживајте у топлом загрљају традиције.
Салеп је више од пића – он је путовање кроз време и културу које нас повезује са прошлошћу. Испробајте га ове зиме и дозволите му да вас загреје, баш као што је вековима грејао генерације пре нас.