ЗИМСКА ПОСЛАСТИЦА КОЈА ПРИЗИВА УСПОМЕНЕ Направите сочан слаткиш који ће освојити свачије срце
Мада су чоколадне и кремасте посластице лепе, понекада умеју да досаде и управо тада на сцену ступају овакви ванвременски слаткиши.
Мада су чоколадне и кремасте посластице лепе, понекада умеју да досаде и управо тада на сцену ступају овакви ванвременски слаткиши.
У том духу најчешће се припремају разноразне пите и штрудле по старинским рецептима, а многи не знају да постоји зимски колач лепши од сваког другог дезерта.
Здрав је и укусан, припрема се брзо и лако, док његов чаробни укус враћа у нека безбрижнија и лепша времена.
Састојци:
2 јаја
прстохват соли
80 г шећера
екстракт ваниле
100 мл уља од семена
100 мл млека
200 г брашна
12 г прашка за пециво
150 г крем сира 20 г шећера
1 јаје
екстракт ваниле
боровнице, малине или неко друго црвено воће по жељи
Припрема:
У једну посуду сипајте 2 јаја, прстохват соли, 80г шећера и мало екстракта ваниле па све умутите миксером. Успут додајте 100мл уља и наставите да миксујете. У неком тренутку додајте и 100мл млека. Мутите док не добијете хомогену течну смесу са пеницом на врху.
Помешајте брашно и прашак за пециво, па их додајте смеси. Мутите миксером док не добијете хомогену густу смесу без грудвица. Затим смесу равномерно сипајте преко пек папира у округластом дубоком плеху.
У једној посудици добро помешајте крем сир, 20г шећера, екстракт ваниле и једно јаје. Тако добијену смесу додајте преко прве смесе у плеху, али кашиком, попут округластих украса, тако да се добије рељефаст колач.
Одозго равномерно распоредите боровнице или друго црвено воће по избору. Убаците у рерну и нека се пече око 40 минута на 180 степени.
Када је колач печен можете га извући из рерне и посути шећером у праху. Сачекајте да се мало охлади, исеците га и послужите.