Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

ZIMSKA POSLASTICA KOJA PRIZIVA USPOMENE Napravite sočan slatkiš koji će osvojiti svačije srce

24.12.2024. 14:05 14:22
Piše:
Izvor:
Espreso/Glossy
колач
Foto: GPT ilustracija

Mada su čokoladne i kremaste poslastice lepe, ponekada umeju da dosade i upravo tada na scenu stupaju ovakvi vanvremenski slatkiši.

Mada su čokoladne i kremaste poslastice lepe, ponekada umeju da dosade i upravo tada na scenu stupaju ovakvi vanvremenski slatkiši.

U tom duhu najčešće se pripremaju raznorazne pite i štrudle po starinskim receptima, a mnogi ne znaju da postoji zimski kolač lepši od svakog drugog dezerta.

Zdrav je i ukusan, priprema se brzo i lako, dok njegov čarobni ukus vraća u neka bezbrižnija i lepša vremena.

Sastojci:

2 jaja

prstohvat soli

80 g šećera

ekstrakt vanile

100 ml ulja od semena

100 ml mleka

200 g brašna

12 g praška za pecivo

150 g krem sira 20 g šećera

1 jaje

ekstrakt vanile

borovnice, maline ili neko drugo crveno voće po želji

Priprema:

U jednu posudu sipajte 2 jaja, prstohvat soli, 80g šećera i malo ekstrakta vanile pa sve umutite mikserom. Usput dodajte 100ml ulja i nastavite da miksujete. U nekom trenutku dodajte i 100ml mleka. Mutite dok ne dobijete homogenu tečnu smesu sa penicom na vrhu.

Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih dodajte smesi. Mutite mikserom dok ne dobijete homogenu gustu smesu bez grudvica. Zatim smesu ravnomerno sipajte preko pek papira u okruglastom dubokom plehu.

U jednoj posudici dobro pomešajte krem sir, 20g šećera, ekstrakt vanile i jedno jaje. Tako dobijenu smesu dodajte preko prve smese u plehu, ali kašikom, poput okruglastih ukrasa, tako da se dobije reljefast kolač.

Odozgo ravnomerno rasporedite borovnice ili drugo crveno voće po izboru. Ubacite u rernu i neka se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.

Kada je kolač pečen možete ga izvući iz rerne i posuti šećerom u prahu. Sačekajte da se malo ohladi, isecite ga i poslužite. 

Izvor:
Espreso/Glossy
Piše:
Pošaljite komentar