ZIMSKA POSLASTICA KOJA PRIZIVA USPOMENE Napravite sočan slatkiš koji će osvojiti svačije srce
Mada su čokoladne i kremaste poslastice lepe, ponekada umeju da dosade i upravo tada na scenu stupaju ovakvi vanvremenski slatkiši.
Mada su čokoladne i kremaste poslastice lepe, ponekada umeju da dosade i upravo tada na scenu stupaju ovakvi vanvremenski slatkiši.
U tom duhu najčešće se pripremaju raznorazne pite i štrudle po starinskim receptima, a mnogi ne znaju da postoji zimski kolač lepši od svakog drugog dezerta.
Zdrav je i ukusan, priprema se brzo i lako, dok njegov čarobni ukus vraća u neka bezbrižnija i lepša vremena.
Sastojci:
2 jaja
prstohvat soli
80 g šećera
ekstrakt vanile
100 ml ulja od semena
100 ml mleka
200 g brašna
12 g praška za pecivo
150 g krem sira 20 g šećera
1 jaje
ekstrakt vanile
borovnice, maline ili neko drugo crveno voće po želji
Priprema:
U jednu posudu sipajte 2 jaja, prstohvat soli, 80g šećera i malo ekstrakta vanile pa sve umutite mikserom. Usput dodajte 100ml ulja i nastavite da miksujete. U nekom trenutku dodajte i 100ml mleka. Mutite dok ne dobijete homogenu tečnu smesu sa penicom na vrhu.
Pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa ih dodajte smesi. Mutite mikserom dok ne dobijete homogenu gustu smesu bez grudvica. Zatim smesu ravnomerno sipajte preko pek papira u okruglastom dubokom plehu.
U jednoj posudici dobro pomešajte krem sir, 20g šećera, ekstrakt vanile i jedno jaje. Tako dobijenu smesu dodajte preko prve smese u plehu, ali kašikom, poput okruglastih ukrasa, tako da se dobije reljefast kolač.
Odozgo ravnomerno rasporedite borovnice ili drugo crveno voće po izboru. Ubacite u rernu i neka se peče oko 40 minuta na 180 stepeni.
Kada je kolač pečen možete ga izvući iz rerne i posuti šećerom u prahu. Sačekajte da se malo ohladi, isecite ga i poslužite.