Направите уметничко дело са децом!
(ВИДЕО) ШАРЕНИ МЕДЕЊАЦИ ЗА СВЕ ГЕНЕРАЦИЈЕ! Кување и играње с глазурама за САВРШЕНУ НОВОГОДИШЊУ атмосферу у вашем дому
Угодни и топли мириси колача који испуњавају домове у предпразничко време, у трену нас могу орасположити и пробудити сећања
Укусни и шарени новогодишњи кексићи улепшаће сваки празнични сто. Ови медењаци делују као да их је захтевно направити, али кад почнете видећете колико је лако. Играјте се са бојама глазуре и направите своје уметничко дело.
Састојци:
300 г маслаца
1 ванил шећера
300 г шећера
2 кашичице јогурта
1 јаје
2 жуманца
½ кашичице соли
½ кашичице прашка за пециво
600 г брашна
Краљевска глазура:
450 г шећера
2 беланца
3 кашике воде
½ кашичице соли
1 кашичица сирћета
боја за храну
Припрема:
1. Укључите рерну на 180ºЦ.
2. У чинију ставите 300 г омекшалог путера, 1 кесицу ванилин шећера, 300 г шећера и 2 средње кашике јогурта и све заједно "миксајте" док не добијете лепу кремасту смесу.
3. Додати 1 јаје и 2 жуманца (2 беланца оставити за глазуру) и све добро измешати
4. У смесу додати ½ кашичице соли, ½ прашка за пециво, 600 г просејаног брашна. Смесу са брашном умешајте прво кашиком, па можете наставити миксером док не добијете фино тесто.
5. Рукама кратко замесите тесто, али пазите да што мање траје, умотајте га у пластичну фолију и ставите у фрижидер на 20 минута.
6. Када се тесто охлади, разваљајте га на око 2 мм дебљине и исеците облике по жељи.
7. Колачиће ставите на плех и у загрејану рерну и пеците око 7 минута, у зависности од снаге рерне, али пазите да остану бели, односно да не поприме жућкасту боју, јер тада су прекувани и суви.
8. Печене колачиће оставите да се охладе и у међувремену припремите глазуру.
Глазура:
9. У чинију ставите: 450 г шећера у праху, 2 беланца, 3 кашике воде, ½ кашичице соли и 1 кашичица сирћета.
10. Све састојке лагано мешати кутлачом (не користити електрични миксер) док не добијете лепу глатку стакласту глазуру. Глазуру поделите у неколико чинија и у сваку сипајте жељену боју за храну, пазећи да у боју којом украшавате колачиће додате мало шећера у праху да буде гушћи и компактнији, како се не би прелио по ивице.
11. Сипајте смесу у кесу за замрзивач и пажљиво одрежите мали део врха кесе да бисте могли тачно да цртате. Украсите колачиће по жељи и уживајте.
Савети:
- "Миксајте" путер и шећер док се путер и шећер фино не сједине и смеса не постане фино кремаста и глатка
- Посолите тесто јер ће укус бити пунији
- Избегавајте да тесто дуго месите рукама јер је крхко тесто, да не би постало жилаво после печења.