Заборавићете на пекару
ПОСНО НИКАД НИЈЕ БИЛО УКУСНИЈЕ! Ова 4 практична јела за понети морате пробати
Велики Божићни пост је почео, а ово су идеје за нека од једноставних јела која можете спремити за тили час и за мало новца
Посна храна често зна да представља проблем, нарочито оним људима који већи део дана проводе ван куће. Онда се често посеже за пекаром и производима који су пуни масти биљног порекла, што може да изазове више штете него користи.
Уколико желите да једете квалитетне оброке који су нутритивно богати, али не захтевају много новца и времена онда ће вам се ових неколико рецепата сигурно допасти.
Посни болоњез сос
Састојци:
100 г сојиних љуспица
500 мл парадајз сока
1 црни лук
1 кашичица зачина по укусу (мирођија, першун, босиљак, оригано...)
бибер,
уље
1 паковање посне тестенине
Припрема:
Црни лук исецкајте на ситно и пропржите на мало уља. Додајте сојине љуспице и налијте са око 300 мл воде. Затим додајте парадајз сок и зачине. Крчкајте на лаганој ватри 20 минута.
Тестенину обарите, одозго ставите готов сос и украсите свежим першуном (опционо).
Пржени пиринач са туњевином
Састојци:
1 конзерва комада туњевине
2 шоље куваног пиринча
1 комад празилука
1 чен белог лука
1 шоља смрзнутог грашка
2 кашике соја соса
Уље
Припрема:
Исецкајте ситно бели лук, па на мало уља пропржите заједно са пиринчем (претходно опраним) неколико минута. Додајте грашак и пар кашика воде и динстајте заједно док се грашак не одледи и вода не испари.
Додајте туњевину коју сте оцедили од уља, празилук исецкан на колутове и соја сос. Добро промешајте да се сједини са соја сосо, па пржите још 2 минута и јело је готово.
Посне паприке пуњене кромпиром
Састојци:
8 паприка
2 кг кромпира
2 главице црног лука
3 шаргарепе
бибер, со
100 мл уља
100 мл воде
2 свежа парадајза
Припрема:
Оперите паприке, па им одсеците врхове и очистите их од семенки.
Лук, шаргарепу и кромпир ољуштите, па их ситно исецкајте. У шерпу сипајте мало уља, па кад се загреје, додајте исецкан лук и динстајте га док не постане стакласт. Затим додајте шаргарепу, такође мало продинстајте, а на крају додајте кромпир и мало воде, па динстајте док вода не испари.
Посна мусака са шампињонима
Потребно је:
500 г шампињона
5 кромпира
3 црна лука
1 чен белог лука
1 шоља биљно млека
2 кашике брашна
2 кашике уља
со и бибер по укусу
1 кашика маслиновог уља
Припрема:
На уљу пропржите црни лук, па му додајте шампињоне и бели лук. Након 15 минута додајте со, бибер. У ватросталну посуду сложите кромпир који сте исекли на танке колутове. Преко њих смесу с печуркама и тако док не потрошите састојке.
У шеприци загрејте уље, додајте брашно и кратко пропржите, затим полако додајте млеко мешајући док не добијете густ сос. Прелијте преко мусаке. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 40 минута, док кромпир не омекша и мусака не добије златасту боју.