Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Заборавићете на пекару

ПОСНО НИКАД НИЈЕ БИЛО УКУСНИЈЕ! Ова 4 практична јела за понети морате пробати

29.11.2024. 13:54 14:03
Пише:
сос
Фото: pixabay/ilustracija

Велики Божићни пост је почео, а ово су идеје за нека од једноставних јела која можете спремити за тили час и за мало новца

Посна храна често зна да представља проблем, нарочито оним људима који већи део дана проводе ван куће. Онда се често посеже за пекаром и производима који су пуни масти биљног порекла, што може да изазове више штете него користи.

Уколико желите да једете квалитетне оброке који су нутритивно богати, али не захтевају много новца и времена онда ће вам се ових неколико рецепата сигурно допасти.

Посни болоњез сос

 Састојци:

100 г сојиних љуспица

500 мл парадајз сока

1 црни лук

1 кашичица зачина по укусу (мирођија, першун, босиљак, оригано...)

бибер,

уље

1 паковање посне тестенине

Припрема:

Црни лук исецкајте на ситно и пропржите на мало уља. Додајте сојине љуспице и налијте са око 300 мл воде. Затим додајте парадајз сок и зачине. Крчкајте на лаганој ватри 20 минута.

Тестенину обарите, одозго ставите готов сос и украсите свежим першуном (опционо).

рижа
Фото: pixabay/ilustracija

Пржени пиринач са туњевином

 Састојци:

1 конзерва комада туњевине

2 шоље куваног пиринча

1 комад празилука

1 чен белог лука

1 шоља смрзнутог грашка

2 кашике соја соса

Уље

Припрема:

Исецкајте ситно бели лук, па на мало уља пропржите заједно са пиринчем (претходно опраним) неколико минута.  Додајте грашак и пар кашика воде и динстајте заједно док се грашак не одледи и вода не испари.

Додајте туњевину коју сте оцедили од уља, празилук исецкан на колутове и соја сос. Добро промешајте да се сједини са соја сосо, па пржите још 2 минута и јело је готово.

паприка
Фото: pixabay/ilustracija

Посне паприке пуњене кромпиром

 Састојци:

8 паприка

2 кг кромпира

2 главице црног лука

3 шаргарепе

бибер, со

100 мл уља

100 мл воде

2 свежа парадајза

Припрема:

Оперите паприке, па им одсеците врхове и очистите их од семенки.

Лук, шаргарепу и кромпир ољуштите, па их ситно исецкајте. У шерпу сипајте мало уља, па кад се загреје, додајте исецкан лук и динстајте га док не постане стакласт. Затим додајте шаргарепу, такође мало продинстајте, а на крају додајте кромпир и мало воде, па динстајте док вода не испари.

Посна мусака са шампињонима

 Потребно је:

500 г шампињона

5 кромпира

3 црна лука

1 чен белог лука

1 шоља биљно млека

2 кашике брашна

2 кашике уља

со и бибер по укусу

1 кашика маслиновог уља

Припрема:

 На уљу пропржите црни лук, па му додајте шампињоне и бели лук. Након 15 минута додајте со, бибер. У ватросталну посуду сложите кромпир који сте исекли на танке колутове. Преко њих смесу с печуркама и тако док не потрошите састојке.

У шеприци загрејте уље, додајте брашно и кратко пропржите, затим полако додајте млеко мешајући док не добијете густ сос. Прелијте преко мусаке. Пеците у претходно загрејаној рерни на 180°Ц око 40 минута, док кромпир не омекша и мусака не добије златасту боју.

Извор:
stil.kurir
Пише:
Пошаљите коментар