Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Zaboravićete na pekaru

POSNO NIKAD NIJE BILO UKUSNIJE! Ova 4 praktična jela za poneti morate probati

29.11.2024. 13:54 14:03
Piše:
сос
Foto: pixabay/ilustracija

Veliki Božićni post je počeo, a ovo su ideje za neka od jednostavnih jela koja možete spremiti za tili čas i za malo novca

Posna hrana često zna da predstavlja problem, naročito onim ljudima koji veći deo dana provode van kuće. Onda se često poseže za pekarom i proizvodima koji su puni masti biljnog porekla, što može da izazove više štete nego koristi.

Ukoliko želite da jedete kvalitetne obroke koji su nutritivno bogati, ali ne zahtevaju mnogo novca i vremena onda će vam se ovih nekoliko recepata sigurno dopasti.

Posni bolonjez sos

 Sastojci:

100 g sojinih ljuspica

500 ml paradajz soka

1 crni luk

1 kašičica začina po ukusu (mirođija, peršun, bosiljak, origano...)

biber,

ulje

1 pakovanje posne testenine

Priprema:

Crni luk iseckajte na sitno i propržite na malo ulja. Dodajte sojine ljuspice i nalijte sa oko 300 ml vode. Zatim dodajte paradajz sok i začine. Krčkajte na laganoj vatri 20 minuta.

Testeninu obarite, odozgo stavite gotov sos i ukrasite svežim peršunom (opciono).

рижа
Foto: pixabay/ilustracija

Prženi pirinač sa tunjevinom

 Sastojci:

1 konzerva komada tunjevine

2 šolje kuvanog pirinča

1 komad praziluka

1 čen belog luka

1 šolja smrznutog graška

2 kašike soja sosa

Ulje

Priprema:

Iseckajte sitno beli luk, pa na malo ulja propržite zajedno sa pirinčem (prethodno opranim) nekoliko minuta.  Dodajte grašak i par kašika vode i dinstajte zajedno dok se grašak ne odledi i voda ne ispari.

Dodajte tunjevinu koju ste ocedili od ulja, praziluk iseckan na kolutove i soja sos. Dobro promešajte da se sjedini sa soja soso, pa pržite još 2 minuta i jelo je gotovo.

паприка
Foto: pixabay/ilustracija

Posne paprike punjene krompirom

 Sastojci:

8 paprika

2 kg krompira

2 glavice crnog luka

3 šargarepe

biber, so

100 ml ulja

100 ml vode

2 sveža paradajza

Priprema:

Operite paprike, pa im odsecite vrhove i očistite ih od semenki.

Luk, šargarepu i krompir oljuštite, pa ih sitno iseckajte. U šerpu sipajte malo ulja, pa kad se zagreje, dodajte iseckan luk i dinstajte ga dok ne postane staklast. Zatim dodajte šargarepu, takođe malo prodinstajte, a na kraju dodajte krompir i malo vode, pa dinstajte dok voda ne ispari.

Posna musaka sa šampinjonima

 Potrebno je:

500 g šampinjona

5 krompira

3 crna luka

1 čen belog luka

1 šolja biljno mleka

2 kašike brašna

2 kašike ulja

so i biber po ukusu

1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

 Na ulju propržite crni luk, pa mu dodajte šampinjone i beli luk. Nakon 15 minuta dodajte so, biber. U vatrostalnu posudu složite krompir koji ste isekli na tanke kolutove. Preko njih smesu s pečurkama i tako dok ne potrošite sastojke.

U šeprici zagrejte ulje, dodajte brašno i kratko propržite, zatim polako dodajte mleko mešajući dok ne dobijete gust sos. Prelijte preko musake. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok krompir ne omekša i musaka ne dobije zlatastu boju.

Izvor:
stil.kurir
Piše:
Pošaljite komentar