Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ГАСТРОНОМСКИ РАЈ СЕЛА: Како локална кухиња може бити бренд Србије

21.11.2024. 13:50 13:56
Пише:
Cevapi
Фото: Pexels, ilustracija

Српска села крију неоткривени потенцијал за диверсификацију економије кроз гастрономију, где традиционални производи постају стубови локалног развоја и очувања наслеђа.

Таково: Синергија традиције и иновације

Таково, познато по историјском значају, постало је синоним за врхунску ракију и сушене шљиве, производе који су дубоко укорењени у традицији овог краја. Производња ракије, посебно шљивовице, представља не само културно наслеђе већ и економску активност која подржава локално становништво. Квалитет сушених шљива, које су препознате и на међународним тржиштима, додатно јача позицију села на мапи гастрономске понуде Србије.

У Такову су организоване и манифестације попут фестивала посвећених традиционалним производима, чиме се подстиче туризам и омогућава директна продаја производа. Истовремено, објекти попут Таковског конака нуде посетиоцима могућност да искусе локалну кухињу у аутентичном амбијенту, комбинујући историју, природу и гастрономију​.

Лесковац: Гастрономска престоница Србије

Лесковац, познат као центар српског роштиља, већ деценијама одржава традицију припреме овог специјалитета. Лесковачки роштиљ постао је симбол аутентичне српске кухиње, а манифестација Роштиљијада привлачи десетине хиљада посетилаца годишње. Овај догађај не само да промовише локалну храну већ и генерише значајан приход за заједницу.

Cevapi
Фото: pixabay/ilustracija

Ајвар, припреман према традиционалним рецептима, такође је део кулинарског идентитета Лесковца. Његова производња често укључује мале породичне фирме које користе локално поврће, чиме се подржава пољопривреда и економија руралног подручја​.

Гастрономска понуда српских села нуди велики потенцијал за економски развој и очување традиције. Пројекти који подстичу диверзификацију сеоске економије кроз гастрономију нису само инвестиција у рурална подручја већ и у очување идентитета Србије.

Реализацију пројекта „Рурално благо Србије: Диверзификацијом сеоске економије до опстанка руралних заједница“ финансирало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Текст 3/10.

mirodjija.rs/dnevnik.rs

Извор:
Дневник
Пише:
Пошаљите коментар