ПРЕПОРУКА ЗА РАКИЈУ ДАНА: Необична крушка
У сусрет зимским данима и предстојећим празницима, пред вама ће сваког дана током недеље бити објављена по једна препорука за пиће произвођача и стручњака који су учествовали на сајму вина, ракије и гастрономије „Винска визија Отвореног Балкана“.
Стеван Савчић из дестилерије „Quzmyn“ из Кузмина тешка срца препоручио је читаоцима листа „Дневник“ ракију са којом се технолози сукобе.
– Тешко је рећи која је омиљена ракија, јер је укус сваког дана различит, а и не свиђа се сваком истим стварима – рекао је Савчић. – Најинтересантнија ми је ракија од крушке која је одлежала у дрвеном бурету. То је права реткост, јер многи стручњаци не би препоручили да се крушка стави у буре, али након што су пробали дестилат, променили су мишљење. И током прошлог и овог сајма „Винска визија Отвореног Балкана“ имали смо прилику да то видимо. Ракија од крушке из бурета је мој фаворит, јер има необичну и потпуно другачију ноту.
Стеван Савчић подсетио је и на гастрономску димензију ракије.
– Кузмин је познат по свињском месу и кулену, и свакако бих препоручио да ракију пијете уз то, као и уз сир или добру мезу. Уз квалитетну ракију, нема грешке, а ракија се, наравно, може пити и као аперитив – закључио је он.