РАКИЈА СА ВИНСКЕ ВИЗИЈЕ ОТВОРЕНОГ БАЛКАНА Дестилерија „Quzmyn“ из Кузмина
Дестилерија „Quzmyn“, регистрована 2020. године, на тржишту је нешто више од годину дана, а у последњих неколико месеци остварила је значајан успех и ван граница Србије. Стеван Савчић из дестилерије „Quzmyn“ истакао је да је учешће на сајму "Винска визија Отвореног Балкана" изузетно важно за промоцију и продају њихових производа.
– Веома нам је значајно учешће на сајму јер нам пружа прилику да разменимо искуства са колегама, али и да упознамо наше купце и будуће муштерије – објаснио је Савчић, који дестилеријом руководи са својом супругом. – Ово нам је друга година како учествујемо, морам рећи да је организација сајма на веома високом нивоу, са видљивим напретком у односу на прошлу годину, иако је ово тек трећа година манифестације.
Савчић је нагласио да, иако се још увек нису у потпуности пробили на српско тржиште, лане су на „Винској визији“ упознали увозника за Швајцарску, тако да од јуна ракије из Кузмина имају продајно место у Цириху.
– Управо је прилика коју смо добили и искористили примери како сајмови могу бити користан канал за ширење бренда, а мисмо поносни што смо већ препознати на европском тржишту – закључио је наш саговорник.
Дестилерија „Quzmyn“ набавља воће из неколико различитих региона, а од прошле године сарадња с произвођачима са Фрушке горе постала је кључна.
– Воће које користимо долази делом из околине Ваљева и Поцерине, а последњих годину дана сарађујемо са локалним произвођачима са Фрушке горе, од које смо удаљени петнаестак километара – објаснио је Стеван Савчић. – Таква сарадња одговара свима, они имају сигуран пласман воћа, ми га прерађујемо и праоизводимо квалитетне ракије, тако да смо сви задовољни.
Када је реч о производњи ракија, дестилерија „Quzmyn“ нуди две премиум линије – „Quzmyn“ и „Диоген“. Линија „Quzmyn“ uključuje ракије које су одлежале три године у иноксу и необојене су – бресква, крушка и дуња, док је шљива одлежала у барик бурету две и по године. Друга линија „Диоген“ добила је назив по филозофу Диогену који је живео у бурету и отуд су све ракије из те линије управо из бурета. Крушка и дуња одлежале су једном, а шљива чак два пута у дрвеном бурету, појаснио је Савчић. Тако сами дестилати добијају интензивнији укус.
Једна од занимљивих и јединствених ракија у њиховој понуди је ракија од јагоде, која је одлежала у америчком храсту.
– У години вируса короне, пријатељ који је имао плантажу јагода није имао где да је прода, па смо откупили род и од ње произвели ракију – казао је Стеван Савчић. – Јагода није воће које се обично користи за ракију, али смо желели да искористимо најбоље од дестилата. Одлежала је у америчком храсту, а резултирајући производ је потпуно нова нота коју нисмо очекивали.
Он напомиње да је ова ракија лимитирана серија, са посебним паковањем, што је чини још атрактивнијом за љубитеље уникатних производа.
– Сви ми из дестилерија смо међусобно колеге и сарађујемо, размењујемо искуства и увек учимо једни од других. Не доживљавамо се као конкуренција, већ као сарадници који желе да подигну квалитет и промоцију наших производа. Посебно бих похвалио све друге дестилерије, јер у нашој бранши има изузетних произвођача – закључио је Савчић.