PREPORUKA ZA RAKIJU DANA: Neobična kruška
U susret zimskim danima i predstojećim praznicima, pred vama će svakog dana tokom nedelje biti objavljena po jedna preporuka za piće proizvođača i stručnjaka koji su učestvovali na sajmu vina, rakije i gastronomije „Vinska vizija Otvorenog Balkana“.
Stevan Savčić iz destilerije „Quzmyn“ iz Kuzmina teška srca preporučio je čitaocima lista „Dnevnik“ rakiju sa kojom se tehnolozi sukobe.
– Teško je reći koja je omiljena rakija, jer je ukus svakog dana različit, a i ne sviđa se svakom istim stvarima – rekao je Savčić. – Najinteresantnija mi je rakija od kruške koja je odležala u drvenom buretu. To je prava retkost, jer mnogi stručnjaci ne bi preporučili da se kruška stavi u bure, ali nakon što su probali destilat, promenili su mišljenje. I tokom prošlog i ovog sajma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“ imali smo priliku da to vidimo. Rakija od kruške iz bureta je moj favorit, jer ima neobičnu i potpuno drugačiju notu.
Stevan Savčić podsetio je i na gastronomsku dimenziju rakije.
– Kuzmin je poznat po svinjskom mesu i kulenu, i svakako bih preporučio da rakiju pijete uz to, kao i uz sir ili dobru mezu. Uz kvalitetnu rakiju, nema greške, a rakija se, naravno, može piti i kao aperitiv – zaključio je on.