ГДЕ ДРЖАТИ ХЛЕБ АКО ХОЋЕТЕ ДА ВАМ ПОТРАЈЕ Искусна домаћица открила своју тајну, заправо је јако просто!
Можда вам делује као очигледан избор да хлеб стоји у кутији за хлеб, али то је једно од најлошијих места у кухињи.
Ове кутије су, наиме, изразито влажна средина, у којој се хлеб квари брзо.
– Хлеб би требало држати на хладном месту с мало влаге. Тамна и топла кутија за хлеб је савршено место за развој буђи и бактерија – каже Мери Пејн Моран, куварица са преко 20 година искуства и оснивачица компаније Хаил Mary Food оф Граце.
Она истиче да ће се хлеб брже покварити и ако стоји у фрижидеру јер, посебно ако није чврсто умотан, ниске температуре продиру кроз пластичну кесу и услед кристализације скроба долази до брзог сушења и устајалости.
Где треба држати хлеб?
Како тврди Мери Пејн Моран, идеално место за складиштење хлеба је – замрзивач.
– Хлеб који је добро умотан и чуван у замрзивач – то је најбољи начин да остане свеж током недељу дана. Задржаће и укус и конзистенцију – истиче она.
Наравно, немају сви времена да одмрзавају хлеб кад год им затреба, па се саветује да се он исече на кришке и спакује у одвојене кесе, као и да се током ноћи на собној температури одледи онолико колико вам треба за сутрадан.
Овај трик користан је и зато што можете бити сигурни да нећете појести више него што сте планирали, као што се често деси с белим хлебом.