ИЗ МАЛОГ ПОГОНА У БАЧКОМ ГРАДИШТУ СТИЖУ ПРОИЗВОДИ ВРХУНСКОГ КВАЛИТЕТА Органски намаз од малине могао би се ускоро продавати и у Америци
Намаз од малина „реал ред” фирме „Ријел ред розбери” из Бачког Градишта добио је награду за најбољи биопроизвод од Удружења „Терас” које се већ 20 година бави промоцијом домаће органске производње.
Пре ове награде фирма из Бачког Градишта добила је престижну награду у Бриселу 2019. године за скоро исти производ од 200 Мишленових кувара, који су на слепо пробали и оцењивали производе и доделили признање намазу од малина за супериоран укус.
- Те године намаз од малине био је заслађен фруктозом, а однос воћа и шећера био је 80 према 20 у корист бобичастог воћа. Овогодишња награда од удружења „Терас” добијена је за стопостотни укус малине без икаквих додатака - објашњава за Дневник власница фирем „Ријел ред розбери” Татјана Аврамов.
Предузетништво није свестан избор, то вас или покрене или вас не покрене. Мене је повукло и тако сам почела да радим и напредујем (предузетница Татјана Аврамов)
Она се, каже, савим случајно нашла у предузетничким водама у време када је била на докторским студијама из психологије. Идеја да психологију замени предузетништвом потекла је случајно, када су њени родитељи један део ратарске производње усмерили ка производњи малина и дошли врло брзо у ситуацију да их немају коме продати.
Сада са овим искуством, напомиње, успела би пет тона малина да прода за пет минута, али тада нису никога познавали и малинарством се више не бавимо.
- Мислим да предузетништво није свестан избор, то вас или покрене или вас не покрене. Мене је повукло и тако сам почела да радим и напредујем - казала је Татјана. - Бавим се прерадом воћа у органске производе, здраве, без додатног шећера, потупно природне са 100 посто садржаја воћа. Имамо органске брендиране намазе од малине, шљиве, вишње, шипурка. Продајемо их на домаћем тржишту и тежимо да будемо и извозно орјентисани. Имамо понуде и за извоз на тржиште САД, али тај извоз нам представља и шансу и проблем, јер на наплату треба чекати 60 до 90 дана.
Уз премијум производе иде и ајвар
Татјана Аврамов после другог породиљског одсуства напомиње да планира да производњу прошири не само на премијум органске воћне производе већ да ради и друге, који би били „гориво” за брендиране намазе.
- Већ радимо ајваре, џемове са шећером, слатко од вишања. Поврће за ајвар откупљујемо од локалних повртара и продајемо га на домаћем тржишту у четири велика маркета. Тако подстичемо и локалну привреду Бечеја и та сарадња је и најдража. У Бачком Градишти има повртара и воћара којима је важан квалитет па се уклапају у наше критеријуме.
Она нема сопствени воћњак јер примарна производња воћа и прерада не иду једно с другим, напомиње. То су различити послови па воће у сезони откупљује од локалних произвођача у Бачком Градишту и околини Бечеја, који се труде да произведу врхунски род, а да га ван сезоне набавља махом из ивањичког и чачанског краја
Предузетница Татјана Аврамов напомиње да има машине за производњу и технологе саветодавце који су направили „реал ред” - намаз од малина. Tакође има подршку и oд USAID који имају одлучну фирму са 70 технолога и који су направили текстуру за намазе.
З Делић