Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Богатство укуса за посебне тренутке! ТРАДИЦИОНАЛНА ОХРИДСКА ТОРТА Неодољива посластица за славе и празнике (ВИДЕО)

19.11.2024. 13:45 13:58
Пише:
торта
Фото: CharGPT/илустрација

Охридска торта се прави за свечане догађаје када желимо да направимо слаткиш за памћење

Састојци за једну кору (укупно 3):

5 јаја

4 кашике ораха

4 кашика грилијаша

1 кашика брашна

1 кашика какаа

1 прашак за пециво

Сируп за коре:

400мл воде

200гр шећера

 

Фил:

10 жуманаца

200гр шећера

3 кесице ванил шећера

500гр маслаца

500гр млевених ораха

Грилијас:

130гр шећера

120гр крупних ораха

Карамел:

400гр шећера

200мл воде

150мл павлаке за кување

Преостала беланца се могу улупати са шећером и искористити као шлаг за декорацију.

Припрема: Прво направите грилијаш тако што ћете растопити шећер да изгледа као карамел, па у њега додајте орахе. Све развуците на пек папир па оставите да се охлади. Када се охлади, изломите грилијаш и корисите даље у рецепту.

Корице направите тако што улупате 5 јаја, додате орахе, изломљен грилијаш, брашно и какао и прашак за пециво. Све умутите и печете 3 такве корице.

Сваку корицу када се испече лепо наквасите са сирупом од шећера и овде.

Фил се прави тако што се 10 жуманаца умути са шећером и ванил шећером па скувају на пари. У прохлађене жумнаце дода се маслац и ораси па се умути све у глатку смесу.

Карамел направите тако што ћете растопити шећер, додати врелу воду па умутити а потом додати у ту смесу и слатку павлаку па све лепо умутите. Добијени карамел сипајте у фил и све измешајте.

Затим филујте коре па их украсите по жељи.

Стил.Курир

Извор:
Стил Курир
Пише:
Пошаљите коментар