Bogatstvo ukusa za posebne trenutke! TRADICIONALNA OHRIDSKA TORTA Neodoljiva poslastica za slave i praznike (VIDEO)
Ohridska torta se pravi za svečane događaje kada želimo da napravimo slatkiš za pamćenje
Sastojci za jednu koru (ukupno 3):
5 jaja
4 kašike oraha
4 kašika grilijaša
1 kašika brašna
1 kašika kakaa
1 prašak za pecivo
Sirup za kore:
400ml vode
200gr šećera
Fil:
10 žumanaca
200gr šećera
3 kesice vanil šećera
500gr maslaca
500gr mlevenih oraha
Grilijas:
130gr šećera
120gr krupnih oraha
Karamel:
400gr šećera
200ml vode
150ml pavlake za kuvanje
Preostala belanca se mogu ulupati sa šećerom i iskoristiti kao šlag za dekoraciju.
Priprema: Prvo napravite grilijaš tako što ćete rastopiti šećer da izgleda kao karamel, pa u njega dodajte orahe. Sve razvucite na pek papir pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, izlomite grilijaš i korisite dalje u receptu.
Korice napravite tako što ulupate 5 jaja, dodate orahe, izlomljen grilijaš, brašno i kakao i prašak za pecivo. Sve umutite i pečete 3 takve korice.
Svaku koricu kada se ispeče lepo nakvasite sa sirupom od šećera i ovde.
Fil se pravi tako što se 10 žumanaca umuti sa šećerom i vanil šećerom pa skuvaju na pari. U prohlađene žumnace doda se maslac i orasi pa se umuti sve u glatku smesu.
Karamel napravite tako što ćete rastopiti šećer, dodati vrelu vodu pa umutiti a potom dodati u tu smesu i slatku pavlaku pa sve lepo umutite. Dobijeni karamel sipajte u fil i sve izmešajte.
Zatim filujte kore pa ih ukrasite po želji.