Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Bogatstvo ukusa za posebne trenutke! TRADICIONALNA OHRIDSKA TORTA Neodoljiva poslastica za slave i praznike (VIDEO)

19.11.2024. 13:45 13:58
Piše:
торта
Foto: CharGPT/ilustracija

Ohridska torta se pravi za svečane događaje kada želimo da napravimo slatkiš za pamćenje

Sastojci za jednu koru (ukupno 3):

5 jaja

4 kašike oraha

4 kašika grilijaša

1 kašika brašna

1 kašika kakaa

1 prašak za pecivo

Sirup za kore:

400ml vode

200gr šećera

 

Fil:

10 žumanaca

200gr šećera

3 kesice vanil šećera

500gr maslaca

500gr mlevenih oraha

Grilijas:

130gr šećera

120gr krupnih oraha

Karamel:

400gr šećera

200ml vode

150ml pavlake za kuvanje

Preostala belanca se mogu ulupati sa šećerom i iskoristiti kao šlag za dekoraciju.

Priprema: Prvo napravite grilijaš tako što ćete rastopiti šećer da izgleda kao karamel, pa u njega dodajte orahe. Sve razvucite na pek papir pa ostavite da se ohladi. Kada se ohladi, izlomite grilijaš i korisite dalje u receptu.

Korice napravite tako što ulupate 5 jaja, dodate orahe, izlomljen grilijaš, brašno i kakao i prašak za pecivo. Sve umutite i pečete 3 takve korice.

Svaku koricu kada se ispeče lepo nakvasite sa sirupom od šećera i ovde.

Fil se pravi tako što se 10 žumanaca umuti sa šećerom i vanil šećerom pa skuvaju na pari. U prohlađene žumnace doda se maslac i orasi pa se umuti sve u glatku smesu.

Karamel napravite tako što ćete rastopiti šećer, dodati vrelu vodu pa umutiti a potom dodati u tu smesu i slatku pavlaku pa sve lepo umutite. Dobijeni karamel sipajte u fil i sve izmešajte.

Zatim filujte kore pa ih ukrasite po želji.

Stil.Kurir

Izvor:
Stil Kurir
Piše:
Pošaljite komentar