overcast clouds
17°C
18.04.2025.
Нови Сад
eur
117.0992
usd
112.8015
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОСЛОБОДИТЕ СЕ НЕПРИЈАТНОГ ЗАДАХА ОД БЕЛОГ ЛУКА! Једна ситница која ће вас БУКВАЛНО спасити

10.04.2025. 20:29 20:40
Пише:
Извор:
Крстарица/Дневник
zadah
Фото: freepik, ilustracija

Када су у питању грип или прехлада, уз чај, мед и лимун препоручије се и бели лук.

Ојачаће имунитет, а због својих антибактеријских, антивирусних, антифунгалних, антипаразитских и антиоксидативних својстава, држаће инфекције даље од вас.

Студије такође потврђују да бели лук може послужити као одлична превенција многих врста карцинома.

То добро знају и наше маме и баке које су често користиле овај природни лек, али са једном непријатном нуспојавом – непријатан мирис белог лука који остаје сатима након јела.

zadah
Фото: freepik, ilustracija

Разлог зашто се јак мирис белог лука задржава тако дуго након јела је тај што се једињења сумпора из белог лука ослобађају у крвоток током варења хране.

Зато освежавајуће водице за испирање уста неће помоћи када покушавате да закамуфлирате препознатљив мирис белог лука. Али нека храна хоће.

Истраживачи тврде да јабуке, зелену салату, цикорију, целер, кромпир, першун, нана, босиљак или печурке треба јести са белим луком или после оброка са белим луком. Ове намирнице садрже феноле, једињења која ће реаговати у хемијској реакцији са сумпором из белог лука и тако даље неутралисати јак мирис.

То су доказали масеним спектрометром, уређајем који анализира молекуле на основу њихове масе, а након конзумирања поменутих намирница ниво сумпора је био знатно нижи у даху добровољаца.

Највише фенола има у нани, али је научнике изненадило како лист зелене салате, који има знатно мање фенола, ефикасно елиминише мирис белог лука, преноси Вечерњи.хр.

Извор:
Крстарица/Дневник
Пише:
Пошаљите коментар