broken clouds
20°C
28.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0653
usd
108.4741
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЗЛОЧИНИ КОЈИ СУ ЗГРОЗИЛИ ВОЈВОДИНУ (3)

ТРОСТРУКИ ПОРОДИЧНИ МАСАКР КОД НОВОГ САДА 2001. Заклао оца, супругу и сина, а друго дете држао као таоца с ножем испод врата

28.10.2024. 12:08 14:40
Пише:
zlocini vojvodina dnevnik
Фото: Дневник.рс/Илустрација

У Футогу, приградском насељу Новог Сада, у децембру 2001. године, тридесетдеветогодишњи Душан Маријанац заклао је кухињским ножем оца Драгоњу (69), супругу Сању (35) и сина Милана (4), док је мајци Олги (69) нанео више убода.

Потом је другог сина задржао као таоца. Док је полиција са њим преговарала, сину је сечиво држао прислоњено о врат.

Језиви злочин се догодио око 19 сати, првог дана у децембру у дому породице у Улици Радета Кондића 68.  Наводно је прво дошло до жестоке свађе после љубоморних сцена окривљеног који је мислио да му је жена неверна. У намери да спрече крвопролиће, страдали су други чланови породице. 

Душан, који је био горостасне грађе, висок око два метра, остао је закључан у стану са децом, супругом и оцем, а онда је у једном моменту после стравичних крика завладао тајац. Кад су полицајци кренули у акцију затекли су беживотна тела избодена ножем до непрепознатљивости у локвама крви, као из најjезивијих хорор филмова. У соби је био Душан. Седео је и држао другог сина са ножем под његовим грлом.

Талачка криза

Тадашњи шеф групе за крвне деликте новосадске полиције Жељко Шука је одмах по дојави породичног насиља, галаме и вике страдалих, отишао на лице места док су униформисани полицајци тамо већ заузели своје позиције код дворишне породичне куће. 

шука
Фото: Željko Šuka - Youtube printscrin/ Prva plus/ Fox dosije

„ У нуспросторијама је живео Душан са супругом и синовима. Патрола која је одмах дошла на место догађаја, није могла да уђе. Видели су да се Душан повукао у задњу собу и да држи дете међу ногама с великим кухињским ножем испод његовог врата. Био је у дневној соби, код прозора са спуштеним ролетнама, према улици, док је седео заваљен на наслоњачу. Био је толико близу прозори, да је могао бити неутралисан хицем споља“, присећа се за Дневник наш саговорник.

Каже да су,када је дошао на лице места, полицајци оспособљени за прецизно пуцање већ били на око два метра од осумњиченог.

„Један старешина је већ покушавао да га убеди да пусти дете, али личило је да ће се ситуација отети контроли. Практично, настала је талачка криза у малом простору. Напољу су били брат окривљеног и његова повређана мајка, а на земљи лежало је тело млађег сина. Отац је лежао мртав у ходнику према соби с уочивим ранама на горњем делу леђа. Тело супруга било је заваљено бочно на двоседу брутално избодено и изрезано ножем“, прича какву је ситуацију затекао.

Фото: Dnevnik.rs

Каже да су ствари по стану су биле разбацане, ормани су били отворени, „као да је оркан протутњао“.

„Душан је од почетка понављао да се не приближавамо или ће убити малог. Требало је хитно решити кризу, али Душанов поглед је био такав да су му се опште нису виделе беоњаче, очи су му биле скроз црне. Није деловао ни као пијан или дрогиран. У његовом лицу сам препознао стање некакве помаме“, прича Шука.

Додаје да је окривљени имао је чудне наступе, неразумљиво се оглашавао, мрмљао и при томе претио да ће убити дете ако се полицајци не склоне.

„Наравно, прибојавали смо се да не науди и млађем сину. Повремено је пуштао дете из чврстог стиска, али и даље га је држао близу себе тако да смо ишчекивали згодан моменат да реагујемо. Када су нам се погледи сусрели, благо сам му рекао да пусти дете. Покушао сам да разговорам са њим, али је одбијао сарадњу“, наводи наш саговорник.

Искориштен моменат

Истиче да је тада казао колегама да репетирају оружје, а и он је извадио пиштољ, уперио га у окривљеног с око три метра и понављао да пусти дете.

„Одједном је почео да спомиње да ће да нам да дете, привлачио га и попуштао стисак ,као да му је прорадио нагон за одржањем живота. Искористио сам тај моменат његове неодлучности и зграбио малог, пригрлио и изнео из просторије. Колеге су Душана и даље држале на нишану и он је напокон одложио нож. Позвао је брата и рекао да ће да се преда. Ова драматична и стресна ситуација трајала је највише десетак минута. С друге стране, увиђај уз истражног судију трајао је сатима“, испричао је Шука.

Саслушање окривљеног код истражног судије је одлагано више пута због његовог непримереног понашања. Касније је он замолио да присустује сахрани чланова породице које је побио, али му је то одбијено.

Тражио је и изабране браниоце, али више адвоката је одбило да га бране. После суђења завршио је на обавезном психијатриском лечењу у Централном затвору, где се и данас налази. Наводно, ради упорно на одржавању своје физичке кондиције и нада се да би ускоро могао да се нађе на слободу. У више наврата је поднсио захтеве да га пусте. То се до данас није догодило.

Мило Бачванин

СЛЕДИ: У Житишту убио бившу жену и још четворо, 22 рањено

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
СЕРИЈСКА УБИСТВА МАРИНКА МАГДЕ 1994. ГОДИНЕ У крвавом походу из користољубља за собом оставио 14 мртвих у неколико дана

ЗЛОЧИНИ КОЈИ СУ ЗГРОЗИЛИ ВОЈВОДИНУ (1)

zlocini vojvodina dnevnik

СЕРИЈСКА УБИСТВА МАРИНКА МАГДЕ 1994. ГОДИНЕ У крвавом походу из користољубља за собом оставио 14 мртвих у неколико дана

14.10.2024. 11:30 12:39
ЈЕЗИВА СМРТ ПОРОДИЦЕ СМИЉАНИЋ ИЗ ФУТОГА: Ратни ветеран хладнокрвно их ликвидирао због новца, ДЕЧАКА УБИО НА НОШИ

ЗЛОЧИНИ КОЈИ СУ ЗГРОЗИЛИ ВОЈВОДИНУ (2)

zlocini vojvodina dnevnik

ЈЕЗИВА СМРТ ПОРОДИЦЕ СМИЉАНИЋ ИЗ ФУТОГА: Ратни ветеран хладнокрвно их ликвидирао због новца, ДЕЧАКА УБИО НА НОШИ

21.10.2024. 13:40 14:11