ОВАЈ ЧАЈ ЈЕДАН ЈЕ ОД НАЈЗДРАВИЈИХ НАПИТАКА Чува срце, контролише тежину
Према најновијим истраживањима овај напитак има пуно предности за наше здравље. Неке од њих су чување срца, контрола тежине, побољшање концентрације…
Иако су многе студије потврдиле предности зеленог чаја, постоје одређене ствари које треба поштовати када је у питању ова биљка, пише РТС.
Зелени чај стекао је репутацију једног од најздравијих напитака на планети. Препун антиоксиданаса, витамина и једињења за убрзавање метаболизма, ово древно пиће хваљено је вековима. Од контролисања тежине до снижавања холестерола, зелени чај се препоручује због неких предности када је у питању здравље.
Ипак нису сви његови бенефити научно подржани. Научно је доказано да доприноси уравнотеженој исхрани и здравом начину живота. Зелени чај не треба пити одмах после оброка, јер телу треба времена да свари све унете протеине. Треба га пити када је прохлађен и не треба га пити на празан стомак. Садржи јаке антиоксиданте и јаке полифеноле који могу да повећају производњу желудачне киселине и поремете варење. Препорука је да се овај чај конзумира између оброка.
Такође лекари напомињу да се са зеленим чајем не узимају лекови јер хемијски састав лека помешан са чајем може да доведе до киселости организма.
Зелени чај садржи кофеин, па га треба пити у ограниченим количинама. Прекомерни дневни унос кофеина може изазвати главобољу, летаргију, тромост, раздражљивост и анксиозност.Превише зеленог чаја такође може смањити апсорпцију гвожђа у телу. Препорука је две до три шоље дневно.
Испијање зеленог чаја може додатно да убрза сагоревање калорија и да помогне у смањењу масти на стомаку. Зелени чај садржи биљно једињење које се зове епигалокатеин галат (ЕГЦГ), које може да убрза метаболизам, па се и масти брже сагоревају.
Зелени чај у препорученој употреби могао би да утиче на нашу дуговечност, јер садржи нека од заштитних једињења која утичу на успоравање хроничних болести. Истраживања су показала да редовна конзумација зеленог чаја може смањити ризик од одређених врста рака. Зелени чај је богат полифенолима, корисним биљним једињењима која делују као антиоксиданси. Ови полифеноли могу заштитити ћелије од оштећења ДНК слободних радикала, нестабилних једињења која могу повећати ризик од рака. Не треба га користити за лечење рака, али се може користити као део здраве исхране за смањење укупног ризика од рака.
Корист за дуговечност
Свакодневно пијење зеленог чаја смањује ризик од смрти, према великој студији која је рађена у Јапану у којој је учествовало више од 300.000 људи.
Док су највеће користи примећене код оних који су пили више од пет шољица зеленог чаја дневно, користи за дуговечност су видљиве и од само једне шоље зеленог чаја дневно.
Студије су показале да редовна конзумација зеленог чаја може помоћи у смањењу нивоа шећера у крви наташте и побољшању укупног метаболизма глукозе у крви. Он има способност да апсорбује глукозу у ћелијама, па је и тиме нижи ниво шећера у крви. Иако зелени чај сам по себи неће излечити висок шећер у крви, истраживања показују да пијење зеленог чаја спада у вид дијете, нарочито медитеранске, а то може да смањи ризик од дијабетеса типа 2.
Зелени чај такође може помоћи да изгледате млађе због високог нивоа антиоксиданата. Ови антиоксиданси, посебно ЕГЦГ, могу заштитити ћелије коже од оштећења изазваних слободним радикалима и излагањем УВ зрачењу, а помажу у успоравању разградње колагена, структурног протеина који има тенденцију да се смањује у телу како старимо. Подржавајући здрав ниво колагена, зелени чај помаже у побољшању еластичности коже, против бора и других видљивих знакова старења. Поред тога, антиинфламаторна својства зеленог чаја могу умирити кожу, доприносећи млађем тену.
Иако не можете елиминисати сав стрес, испијање зеленог чаја може да помогне да се осећамо смиреније. Истраживања показују да Л-теанин присутан у зеленом чају може да изазове осећај смирености и смањити стрес помажући у регулисању нивоа допамина и серотонина у мозгу. Ови хормони утичу на расположење и емоције, а њихово регулисање може помоћи телу да се боље носи са стресом.