Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

OVAJ ČAJ JEDAN JE OD NAJZDRAVIJIH NAPITAKA Čuva srce, kontroliše težinu

21.10.2024. 09:59 11:33
Piše:
čaj
Foto: Pixabay.com

Prema najnovijim istraživanjima ovaj napitak ima puno prednosti za naše zdravlje. Neke od njih su čuvanje srca, kontrola težine, poboljšanje koncentracije…

Iako su mnoge studije potvrdile prednosti zelenog čaja, postoje određene stvari koje treba poštovati kada je u pitanju ova biljka, piše RTS.

Zeleni čaj stekao je reputaciju jednog od najzdravijih napitaka na planeti. Prepun antioksidanasa, vitamina i jedinjenja za ubrzavanje metabolizma, ovo drevno piće hvaljeno je vekovima. Od kontrolisanja težine do snižavanja holesterola, zeleni čaj se preporučuje zbog nekih prednosti kada je u pitanju zdravlje.

Ipak nisu svi njegovi benefiti naučno podržani. Naučno je dokazano da doprinosi uravnoteženoj ishrani i zdravom načinu života. Zeleni čaj ne treba piti odmah posle obroka, jer telu treba vremena da svari sve unete proteine. Treba ga piti kada je prohlađen i ne treba ga piti na prazan stomak. Sadrži jake antioksidante i jake polifenole koji mogu da povećaju proizvodnju želudačne kiseline i poremete varenje. Preporuka je da se ovaj čaj konzumira između obroka.

čaj
Foto: Pixabay.com

Takođe lekari napominju da se sa zelenim čajem ne uzimaju lekovi jer hemijski sastav leka pomešan sa čajem može da dovede do kiselosti organizma.

Zeleni čaj sadrži kofein, pa ga treba piti u ograničenim količinama. Prekomerni dnevni unos kofeina može izazvati glavobolju, letargiju, tromost, razdražljivost i anksioznost.Previše zelenog čaja takođe može smanjiti apsorpciju gvožđa u telu. Preporuka je dve do tri šolje dnevno.

Ispijanje zelenog čaja može dodatno da ubrza sagorevanje kalorija i da pomogne u smanjenju masti na stomaku. Zeleni čaj sadrži biljno jedinjenje koje se zove epigalokatein galat (EGCG), koje može da ubrza metabolizam, pa se i masti brže sagorevaju.

Zeleni čaj u preporučenoj upotrebi mogao bi da utiče na našu dugovečnost, jer sadrži neka od zaštitnih jedinjenja koja utiču na usporavanje hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazala da redovna konzumacija zelenog čaja može smanjiti rizik od određenih vrsta raka. Zeleni čaj je bogat polifenolima, korisnim biljnim jedinjenjima koja deluju kao antioksidansi. Ovi polifenoli mogu zaštititi ćelije od oštećenja DNK slobodnih radikala, nestabilnih jedinjenja koja mogu povećati rizik od raka. Ne treba ga koristiti za lečenje raka, ali se može koristiti kao deo zdrave ishrane za smanjenje ukupnog rizika od raka.

Korist za dugovečnost

Svakodnevno pijenje zelenog čaja smanjuje rizik od smrti, prema velikoj studiji  koja je rađena u Japanu u kojoj je učestvovalo više od 300.000 ljudi. 

Dok su najveće koristi primećene kod onih koji su pili više od pet šoljica zelenog čaja dnevno, koristi za dugovečnost su vidljive i od samo jedne šolje zelenog čaja dnevno.

Studije su pokazale da redovna konzumacija zelenog čaja može pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi natašte i poboljšanju ukupnog metabolizma glukoze u krvi. On ima sposobnost da apsorbuje glukozu u ćelijama, pa je i time niži nivo šećera u krvi. Iako zeleni čaj sam po sebi neće izlečiti visok šećer u krvi, istraživanja pokazuju da pijenje zelenog čaja spada u vid dijete, naročito mediteranske, a to može da smanji rizik od dijabetesa tipa 2.

Foto: pixabay/ freeimage

Zeleni čaj takođe može pomoći da izgledate mlađe zbog visokog nivoa antioksidanata. Ovi antioksidansi, posebno EGCG, mogu zaštititi ćelije kože od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima i izlaganjem UV zračenju, a pomažu u usporavanju razgradnje kolagena, strukturnog proteina koji ima tendenciju da se smanjuje u telu kako starimo. Podržavajući zdrav nivo kolagena, zeleni čaj pomaže u poboljšanju elastičnosti kože, protiv bora i drugih vidljivih znakova starenja. Pored toga, antiinflamatorna svojstva zelenog čaja mogu umiriti kožu, doprinoseći mlađem tenu.

Iako ne možete eliminisati sav stres, ispijanje zelenog čaja može da pomogne da se osećamo smirenije. Istraživanja pokazuju da L-teanin prisutan u zelenom čaju može da izazove osećaj smirenosti i smanjiti stres pomažući u regulisanju nivoa dopamina i serotonina u mozgu. Ovi hormoni utiču na raspoloženje i emocije, a njihovo regulisanje može pomoći telu da se bolje nosi sa stresom.

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar
NIKAD NISTE PRAVILI ČAJ OD OVOG ZAČINA Odličan za mršavljenje i ČIŠĆENJE ORGANIZMA
ilustracija

NIKAD NISTE PRAVILI ČAJ OD OVOG ZAČINA Odličan za mršavljenje i ČIŠĆENJE ORGANIZMA

18.10.2024. 13:51 14:05
DA SEZONSKA PREHLADA BUDE KAO RUKOM ODNETA Ovaj napitak od 2 sastojka OPORAVLJA ORGANIZAM
napitak

DA SEZONSKA PREHLADA BUDE KAO RUKOM ODNETA Ovaj napitak od 2 sastojka OPORAVLJA ORGANIZAM

10.10.2024. 12:17 12:36
Ovo je prirodna infuzija ZOVU GA I MANASTIRSKI NAPITAK Čisti krvne sudove i čuva od tromboze
лимун

Ovo je prirodna infuzija ZOVU GA I MANASTIRSKI NAPITAK Čisti krvne sudove i čuva od tromboze

26.09.2024. 20:25 20:43
OVAJ JUTARNJI NAPITAK HIT JE U SVETU A da li zaista pomaže?
jutro

OVAJ JUTARNJI NAPITAK HIT JE U SVETU A da li zaista pomaže?

U želji da što pre dostignu vitku liniju, dame su pronašle idealnu mešavinu sastojaka za koji veruju da će im u tome pomoći.
23.09.2024. 08:48 08:56