ОБРАДОВАЋЕ ВАС
ИЗНЕНАДИЋЕТЕ СЕ КОЈИМ НАПИТКОМ ЈЕ НАЈБОЉЕ ПОЧЕТИ ДАН Нису ни кафа, ни чај, ни лимунада
Ако сте се питали којим пићем бисте могли да замените јутарњу кафу, ево одговора који ће вас обрадовати.
Какао садржи теобромин, који је сличан кофеину, али много здравији, због чега све више људи прелази на ово пиће и заувек оставља кафу.
Верује се да какао има велику количину флавоноида, који су важни за когнитивне способности и ментално здравље.
Истраживања су показала да смањују ризик од деменције и побољшавају концентрацију. Флавоноиди се такође боре против дејства штетних слободних радикала. Какао је богат биљним протеинима, као и великом количином корисних витамина и минерала (гвожђе, фосфор, магнезијум, калијум, калцијум, селен, фолна киселина, витамини Б, Е и К групе).
Истраживања су показала да смањују ризик од деменције и побољшавају концентрацију. Флавоноиди се такође боре против дејства штетних слободних радикала. Какао је богат биљним протеинима и великом количином корисних витамина и минерала (гвожђе, фосфор, магнезијум, калијум, калцијум, селен, фолна киселина, витамини Б, Е и К групе).
Ко не би требало да конзумира какао
Чињеница да је какао висококалорична намирница значи да треба да водите рачуна о количини коју конзумирате. Поред наведених масти, то је разлог зашто би за кардиоваскуларне болеснике било најбоље да какао не користе, или да то чине у изузетно малим количинама. Такође треба имати на уму да се додавањем млека додатно повећава количина масти и калорија. У рецептима за припрему здравог какао напитка најчешће се предлаже млеко попут бадемовог, кокосовог или овсеног млека. Деца млађа од 3 године могу бити алергична на какао јер је и ова биљка алерген.
Жене које имају цисте на дојкама треба да избегавају какао јер кофеин, теофилин и теобромин могу утицати на раст цистичног ткива. Танин из какаоа може да смета онима који имају хемороиде, а они који су нетолерантни на кофеин такође не би требало да га конзумирају. Наравно, за негативне реакције било би потребно пити више од 6 шољица дневно, мада је и то индивидуално. Људи који имају хроничне главобоље и они који су по природи нервозни такође треба да искључе какао из исхране.
Користи за здравље
Због количине гвожђа препоручује се пре свега онима који имају проблема са крвном сликом, недостатком гвожђа и анемијом. Добар је за кожу јер има способност регенерације ткива мртвих ћелија коже. Какао има висока енергетска својства, па је одличан за децу у развоју и спортисте, јер биљна влакна помажу у јачању и обнављању мишића. Особе које су склоне депресији треба да уврсте какао у своју редовну исхрану због велике количине магнезијума. Занимљиво је и да какао садржи фенилетиламин, који делује слично ендорфину, хормону задовољства и среће.
Какао садржи теобромин, који је сличан кофеину, али много здравији, због чега све више људи прелази на ово пиће и заувек оставља кафу.
Верује се да какао има велику количину флавоноида, који су важни за когнитивне способности и ментално здравље.
Истраживања су показала да смањују ризик од деменције и побољшавају концентрацију. Флавоноиди се такође боре против дејства штетних слободних радикала. Какао је богат биљним протеинима, као и великом количином корисних витамина и минерала (гвожђе, фосфор, магнезијум, калијум, калцијум, селен, фолна киселина, витамини Б, Е и К групе).