Класика на војвођански начин: БЕЗ СУПЕ, СОСА, МЕСА НЕМА НЕДЕЉНОГ РУЧКА
Војводина је позната по својим богатим и укусним оброцима, а класичан ручак не може проћи без три основна јела: супе, соса и меса.
Овај рецепт ће вас вратити у дане када су се ручкови припремали полако, са пажњом и љубављу, и када је сваки залогај био право задовољство.
Домаћа супа:
Састојци:
- 1 пиле (или делови пилета)
- 3 шаргарепе
- 1 главица црног лука
- 1 корен целера
- 2 корена першуна
- 2 корена паштрнака
- 2 чена белог лука
- неколико зрна бибера
- со и зачин по укусу
- домаћи резанци
Припрема:
Ставите пиле у велики лонац и прелијте га хладном водом. Када вода проври, скините пену која се формира на површини.
Додајте ољуштено и исечено поврће и зачине. Посолите по укусу и кувајте на лаганој ватри око два сата.
Извадите пиле и процедите супу. Додајте домаће резанце и кувајте их неколико минута док не омекшају.
Месо и поврће из супе послужите уз овај феноменални сос од рена:
Састојци:
100 г свежег рена
1 кашика брашна
1 кашика путера
200 мл киселе павлаке
200 мл млека
со, шећер, сирће по укусу
Припрема:
На ренде ситно нарендајте рен и попарите га са мало вреле воде да изгуби јачину.
У тигању отопите путер, додајте брашно и лагано га пропржите уз непрестано мешање. Додајте млеко и мешајте док се не добије глатка текстура.
Додајте нарендани рен, павлаку и по укусу со, шећер и мало сирћета. Кувајте сос неколико минута на лаганој ватри и послужите уз кувано месо.