Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УКУСАН СУБОТЊИ РУЧАК Због овог пилава са јунетином тражиће вам тањир више

19.10.2024. 10:47 11:36
Пише:
ručak
Фото: pixabay/ilustracija

Ако немате идеју за суботњу ручак, ово је заиста прави избор и нећете погрешити

Ако волите кад из кухиње замиришу мирисни зачини и топао оброк мами све укућане за сто – онда је пилав од јунетине прави погодак! Ово јело носи оно право домаћинско шмекање, уз неизбежно „јој, додај још један тањир“ – јер, будимо реални, пилав је најбољи кад га има у изобиљу.

Састојци (за четворо гладних или шесторо скромних):

500 г јунетине (најбоље од бута)
2 главице црног лука
2 чена белог лука
200 г пиринча (дугог зрна)
1 шаргарепа
Ловоров лист
Со, бибер и мало алеве паприке
Уље или маст – бирајте по укусу (мама би рекла: „Само маст даје онај прави укус!“)
1 л супе или воде

А за арому, мало сланинице једно 200 грама

Припрема – лагано, без журбе

1. Јунетина мора да се воли

Прво – јунетина. Исеците је на коцке, увијте је у сланину, и баците у врелу шерпу с мало уља (или масти, наравно). Дајте јој времена да ухвати ону дивну румену боју – полако, нема прескакања. Значи лагано динстање на ватри. Месанце мора да „ухвати кору“.

2. Лук је кључ

Док се месо лагано пржи, исецкајте црни и бели лук. Кад јунетина пусти своје ароме, убаците лук и мешајте док не постане стакласт. Ту је моменат да додате и исецкану шаргарепу за мало слаткастог шмека.

ručak
Фото: pixabay/ilustracija

3. Пиринач – срце пилава

Додајте пиринач и мало пропржите са месом и поврћем. Ово је трик свих домаћица – пиринач мора мало да се „уваља“ у масноћи пре него што додате течност.4. Супица, зачини и стрпљење

Долијте супу или воду, па убаците ловоров лист и зачине по укусу. Смањите ватру и пустите да се све крчка док пиринач не упије сву течност. Нека то траје, љубав и пилав не смеју да се журе!

5. Одмор за пилав

Када је пилав готов, покријте га крпом и оставите десетак минута. Верујте, ово је тајна доброг пилава – све се фино згусне и сједини.Савети за мајсторе кухиње:

Ако волите јаче зачине, додајте мало куркуме или кима за егзотичну ноту.

Пилав је најбољи када одстоји – правите га с љубављу и за сутрашњи ручак.
Сервирајте уз домаћи хлеб и кисели краставчић – савршена комбинација!

Закључак:
Кад пилав замирише из шерпе, сви укућани се окупе око стола као по некој тајној поруци. А најлепше од свега – једноставно је, домаћински и пуни душу. Нема код пилава компликација, само стрпљење и љубав према доброј храни. Па пријатно, и нека вам овај рецепт донесе пуно осмеха за столом!

Извор:
Дневник, К1
Пише:
Пошаљите коментар