overcast clouds
12°C
16.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0114
usd
107.4386
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

НИКАДА ГА НЕЋЕТЕ ПРЕСОЛИТИ Ево колико тачно соли иде на један килограм купуса ОВО ЈЕ ТАЧНА РАЧУНИЦА

16.10.2024. 17:22 17:26
Пише:
Фото: Дневник (Филип Бакић)

Није добро ни ако ставите много, али ни мало соли, суштински за добар укус је од највећег значаја управо ова ставка.

Нема особе које не воли да једе кисели купус током зиме. Ипак, неке домаћице се питају како се правилно припрема и која је количина соли довољна.

Идеална количина соли за кисељење купуса обично се креће између 2 одсто и 3 одсто од тежине купуса.

Како израчунати праву количину?

Тежина купуса: Прво, измерите колико купуса имате. На пример, ако имате 5 килограма купуса.

Прерачунавање соли:

За 2%: 5 кг × 0.02 = 0.1 кг (100 г) соли
За 3%: 5 кг × 0.03 = 0.15 кг (150 г) соли

Дакле, за 5 килограма купуса, требало би да додате између 100 г и 150 г соли, у зависности од вашег укуса и жељеног степена киселости.

Шта још треба знати:

Расподела соли: Добро је посолити купус постепено, мешајући га како би се со равномерно распоредила.

Ферментација: Након додавања соли, купус треба добро гњечити како би испустио сокове, што ће помоћи у ферментацији.

С правом количином соли, ваш кисели купус ће бити савршено укусан и здрав, идеалан за разне оброке!

Извор:
Србија данас/Информер
Аутор:
Пошаљите коментар
ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КИСЕЛИ КУПУС Веома је важно знати када ћете га СТАВИТИ У КАЦУ; Рибанац или у главицама - одлучите сами
купус

ВРЕМЕ ЈЕ ДА СЕ КИСЕЛИ КУПУС Веома је важно знати када ћете га СТАВИТИ У КАЦУ; Рибанац или у главицама - одлучите сами

03.10.2024. 11:44 13:19
НЕ БАЦАЈТЕ ПРЕОСТАЛИ КИСЕЛИ КУПУС Ако му ОВО додате, може да ТРАЈЕ СВЕ ДО ЛЕТА

НЕ БАЦАЈТЕ ПРЕОСТАЛИ КИСЕЛИ КУПУС Ако му ОВО додате, може да ТРАЈЕ СВЕ ДО ЛЕТА

21.04.2024. 19:07 19:31
ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Кисели купус са сувим месом

ЗАКУВАО ШЕФ САЛЕ Кисели купус са сувим месом

04.02.2024. 11:05 14:05
ДА ВАМ КИСЕЛИ КУПУС БУДЕ ЖУТ КАО ДУКАТ Тајна је у једној невероватној намирници

ДА ВАМ КИСЕЛИ КУПУС БУДЕ ЖУТ КАО ДУКАТ Тајна је у једној невероватној намирници

Око три недеље купус треба да стоји кисељен у бурету, међутим, битно је да проверавате да ли је расол довољно бистар и да ли купус није променио мирис.
18.10.2023. 17:49 17:54