light rain
13°C
14.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0333
usd
106.997
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОВО ЈЕ ЈЕДНА ОД НАЈПОЗНАТИЈИХ ТУРСКИХ ПОСЛАСТИЦА! Кртица колач ће вас РАСПАМЕТИТИ! ОБАВЕЗНО ИСПРОБАЈТЕ РЕЦЕПТ

13.10.2024. 18:00 18:00
Пише:
1
Фото: Приватна архива

Двадесетједногодишња фуд-блогерка Тамара Ђорђевић ауторка је кулинарског профила „Мој дневник рецепата” на Инстаграму и Тиктоку, где је прати неколико десетина хиљада корисника, који уживају у њеним примамљивим предлозима за најукусније рецепте за сваку прилику.

Иако су на њеним профилима бројнији слаткиши, Тамара се не либи да покаже умеће у кухињи и када су слана јела у питању. Рођена је у Врању, а живи и студира у Нишу. Како нам је рекла, од малих ногу сви око ње били су заљубљени у кување, почев од њене баке, која је врсна куварица, па је она на њу пренела љубав према кулинарству. 

– Она прави најлепше пите на свету. Гледајући њу научила сам многе ствари о кувању. Када сам дошла на студије у Ниш, морала сам да кувам сваки дан и схватила да ми то некако иде, сви су хвалили моје слаткише и подстакли ме на идеју да отворим свој профил о кувању. На почетку сам одбијала те предлоге јер постоји толико профила о кувању да сам сумњала да ће неко гледати мој. Међутим, касније сам се одважила да се ипак опробам у томе – прича нам Тамара. – У томе ми је главни циљ био да ми људи верују, да гледају мој профил, не само ради забаве него и да би пробали моје рецепте и научили нешто ново. Сваки рецепт који објавим добије одобрење од мени драгих људи, а видим да се и публици која ме прати то допада. Трудим се да моји рецепти буду кратки и јасни тако да и људи који нису вешти у кухињи могу да се опробају. 

1
Фото: Приватна архива

Током јесени млада фуд-блогерка воли у кухињи да искористи све што нам јесен нуди. Сем класичних јесењих рецепата попут ајвара, џемова и остале зимнице, воли да припрема слатке пите од бундеве и јабука које, како је рекла, миришу на јесен. 

– Највише волим да се држим проверених рецепата које су моји гурмани већ одобрили, али ако експериментишем у кухињи, увек се определим за неки турски рецепт. Често посећујем Турску, знам пуно о њиховој култури и гастрономији тако да врло радо испробавам њихове познате рецепте – открила је Тамара и додала да је скоро правила турски кртица колач који је све одушевио, па је управо због тога одлучила да са нашим читаоцима подели рецепт за овај слаткиш. 

В. Б. 

Кртица колач

Бисквит:

4 јајета

1 чаша шећера

1/2 чаше уља

1 чаша млека

1 ванил шећер

1 прашак за пециво

3 кашике какао праха

2 чаше брашна

Прелив:

1/2 чаше млека

Ганаш:

200 мл слатке павлаке

150 г чоколаде

Фил:

300 мл слатке павлаке

50 г шећера у праху

1/2 чаше кокоса

1/2 чаше рендане чоколаде

3-4 банане

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @mojdnevnikrecepata

 Одвојити беланца од жуманаца. Умутити беланца са шећером и ванил шећером, па додати жуманца. Додати уље, млеко, какао, прашак за пециво и брашно. Све лепо умутити. Сипати у подмазан плех димензија 25×35 цм и пећи 20 минута на 190 степени. Охладити колач. Кад се охлади скинути му кашиком горњи слој. Прелити млеком. Загрејану слатку павлаку прелити преко исецкане чоколаде. Лепо промешати док не добијете гладак ганаш. То прелити преко коре. 

Исецкати банане на колутове и поређати преко. Умутити слатку павлаку са шећером у праху. Додати кокос и рендану чоколаду и умутити. Сипати преко банана. На крају део коре који је претходно скинут, самлети и посути преко фила. Колач лепо охладити и сећи на коцке. Пријатно!

Извор:
Dnevnik.rs
Аутор:
Пошаљите коментар
КОЛАЧ ОД 1 ЈАЈЕТА НЕКАДА ЈЕ БИО ПРАВИ ХИТ Правили смо га у време САНКЦИЈА, ВРЕДИ ГА ПОНОВО СТАВИТИ НА СТО
колач

КОЛАЧ ОД 1 ЈАЈЕТА НЕКАДА ЈЕ БИО ПРАВИ ХИТ Правили смо га у време САНКЦИЈА, ВРЕДИ ГА ПОНОВО СТАВИТИ НА СТО

11.10.2024. 10:18 10:28
ЧАК ТРИ СРПСКЕ ТОРТЕ МЕЂУ 100 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ За своје место међу најслађим победницима се изборила и ЈЕДНА НАША ПИТА
торта

ЧАК ТРИ СРПСКЕ ТОРТЕ МЕЂУ 100 НАЈБОЉИХ У ЕВРОПИ За своје место међу најслађим победницима се изборила и ЈЕДНА НАША ПИТА

10.10.2024. 23:41 23:50
НАПРАВИТЕ СУШЕНИ ПАРАДАЈЗ У МАСЛИНОВОМ УЉУ Није компликовано, а укус Медитерана ће вас одушевити
парадајз

НАПРАВИТЕ СУШЕНИ ПАРАДАЈЗ У МАСЛИНОВОМ УЉУ Није компликовано, а укус Медитерана ће вас одушевити

10.10.2024. 20:20 20:28