OVO JE JEDNA OD NAJPOZNATIJIH TURSKIH POSLASTICA! Krtica kolač će vas RASPAMETITI! OBAVEZNO ISPROBAJTE RECEPT
Dvadesetjednogodišnja fud-blogerka Tamara Đorđević autorka je kulinarskog profila „Moj dnevnik recepata” na Instagramu i Tiktoku, gde je prati nekoliko desetina hiljada korisnika, koji uživaju u njenim primamljivim predlozima za najukusnije recepte za svaku priliku.
Iako su na njenim profilima brojniji slatkiši, Tamara se ne libi da pokaže umeće u kuhinji i kada su slana jela u pitanju. Rođena je u Vranju, a živi i studira u Nišu. Kako nam je rekla, od malih nogu svi oko nje bili su zaljubljeni u kuvanje, počev od njene bake, koja je vrsna kuvarica, pa je ona na nju prenela ljubav prema kulinarstvu.
– Ona pravi najlepše pite na svetu. Gledajući nju naučila sam mnoge stvari o kuvanju. Kada sam došla na studije u Niš, morala sam da kuvam svaki dan i shvatila da mi to nekako ide, svi su hvalili moje slatkiše i podstakli me na ideju da otvorim svoj profil o kuvanju. Na početku sam odbijala te predloge jer postoji toliko profila o kuvanju da sam sumnjala da će neko gledati moj. Međutim, kasnije sam se odvažila da se ipak oprobam u tome – priča nam Tamara. – U tome mi je glavni cilj bio da mi ljudi veruju, da gledaju moj profil, ne samo radi zabave nego i da bi probali moje recepte i naučili nešto novo. Svaki recept koji objavim dobije odobrenje od meni dragih ljudi, a vidim da se i publici koja me prati to dopada. Trudim se da moji recepti budu kratki i jasni tako da i ljudi koji nisu vešti u kuhinji mogu da se oprobaju.
Tokom jeseni mlada fud-blogerka voli u kuhinji da iskoristi sve što nam jesen nudi. Sem klasičnih jesenjih recepata poput ajvara, džemova i ostale zimnice, voli da priprema slatke pite od bundeve i jabuka koje, kako je rekla, mirišu na jesen.
– Najviše volim da se držim proverenih recepata koje su moji gurmani već odobrili, ali ako eksperimentišem u kuhinji, uvek se opredelim za neki turski recept. Često posećujem Tursku, znam puno o njihovoj kulturi i gastronomiji tako da vrlo rado isprobavam njihove poznate recepte – otkrila je Tamara i dodala da je skoro pravila turski krtica kolač koji je sve oduševio, pa je upravo zbog toga odlučila da sa našim čitaocima podeli recept za ovaj slatkiš.
V. B.
Krtica kolač
Biskvit:
4 jajeta
1 čaša šećera
1/2 čaše ulja
1 čaša mleka
1 vanil šećer
1 prašak za pecivo
3 kašike kakao praha
2 čaše brašna
Preliv:
1/2 čaše mleka
Ganaš:
200 ml slatke pavlake
150 g čokolade
Fil:
300 ml slatke pavlake
50 g šećera u prahu
1/2 čaše kokosa
1/2 čaše rendane čokolade
3-4 banane
Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca sa šećerom i vanil šećerom, pa dodati žumanca. Dodati ulje, mleko, kakao, prašak za pecivo i brašno. Sve lepo umutiti. Sipati u podmazan pleh dimenzija 25×35 cm i peći 20 minuta na 190 stepeni. Ohladiti kolač. Kad se ohladi skinuti mu kašikom gornji sloj. Preliti mlekom. Zagrejanu slatku pavlaku preliti preko iseckane čokolade. Lepo promešati dok ne dobijete gladak ganaš. To preliti preko kore.
Iseckati banane na kolutove i poređati preko. Umutiti slatku pavlaku sa šećerom u prahu. Dodati kokos i rendanu čokoladu i umutiti. Sipati preko banana. Na kraju deo kore koji je prethodno skinut, samleti i posuti preko fila. Kolač lepo ohladiti i seći na kocke. Prijatno!