clear sky
16°C
01.10.2024.
Нови Сад
eur
117.084
usd
104.867
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОДРЖАН 17. „ЛЕМЕШ КУЛЕН ФЕСТ” Деликатес спаја регион ПРОМОЦИЈА АУТЕНТИЧНОГ БРЕНДА СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋА

01.10.2024. 07:43 07:54
Пише:
Кулен фест
Фото: Град Сомбор

СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ: Мада слови као месни деликатес који се производи у целом региону, претежно у тзв. панонском басену, лемешки кулен потекао у Светозар Милетићу, селу сомборског атара које локалци зову Лемеш, има статус заштићеног аутохтоног производа и овдашњег бренда.

У славу ове делиције Удружење грађана „Лемешки кулен“ и Месна заједница „Светозар Милетић“, уз подршку Града Сомбора, по 17. пут организовала је манифестацију „Лемеш кулен фест“, којој су, уз покрајинске и градске званичнике, присуствовали и бројни гости и излагачи. 

Поздрављајући учеснике и госте манифестације сомборски градоначелник Антонио Ратковић је нагласио да је лемешки кулен надалеко познат и препознатљив по свом квалитету и укусу, те да представља део богате туристичке понуде Сомбора.

- Већ дуги низ година имамо драге госте из Републике Мађарске и Републике Хрватске, што говори да ова манифестација превазилази оквире наше државе и драго ми је што сте и ове године овде с нама. Када се спомене Светозар Милетић, многим људима и туристима је прва асоцијација лемешки кулен, зато ми је посебно драго што 17. годину заредом организујете ову манифестације где, пре свега, сви ми можемо да дегустирамо многе производе и нешто научимо. Ми као Град ћемо заједно са Туристичком организацијом града Сомбора и у наредним годинама подржавати овакве манифестације – обећао је Ратковић. 

Лемешки кулен
Фото: Град Сомбор

Покрајински секретар за привреду и туризам др Ненад Иванишевић, нагласио је да је манифестација „Лемеш кулен фест“ посебна из разлога што је гостопримство домаћина и доброта људи који овде живе таква, да се туристи и гости радо враћају уживајући у производима посебног географског порекла.

- Драги организатори и пријатељи, још мало па смо и пунолетни с овом манифестацијом. С наше стране пружамо апсолутну подршку, како овој, тако и осталим манифестацијама. Оно што је мени посебно драго када је ова манифестација у питању јесте квалитет, не само производа, већ и квалитет људи. Овде су најбољи људи и то је оно што ову манифестацију и овај град издваја од  свега на свету. Драго ми је што су присутни наши пријатељи из Хрватске и Мађарске и што коначно гледамо оно што нам је заједничко и што се уједињујемо око укуса, око лепоте, боје и креативности - рекао је Иванишевић.

Манифестација „Лемеш кулен фест“ за циљ има промоцију аутентичног бренда Светозар Милетића, као и рецептуре израде и чувања лемешког кулена, која се преноси са генерације на генерацију. Током трајања манифестације, посетиоци су имали прилику да, осим лемешког кулена, дегустирају и купе разне сухомеснате производе  и производе домаће радиности. Током поподневних и вечерњих сати одржано је и такмичење за најбољи кулен у две категорије: лемешки кулен и кулен, а све то пропраћено је наступима културно – уметничких друштава и Зоране Иђушки са оркестром, те наградном игром за посетиоце.

М. Мћ.

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ПО СТАРОМ РЕЦЕПТУ ДАМИР ПРАВИ ЛЕМЕШКИ КУЛЕН Тражи се свињско слепо црево (ФОТО)

ПО СТАРОМ РЕЦЕПТУ ДАМИР ПРАВИ ЛЕМЕШКИ КУЛЕН Тражи се свињско слепо црево (ФОТО)

04.04.2024. 12:35 12:49
У СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋУ СЛАВЕ АУТЕНТИЧАН БРЕНД Лемешки кулен с поносом нуде гостима

У СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋУ СЛАВЕ АУТЕНТИЧАН БРЕНД Лемешки кулен с поносом нуде гостима

10.10.2023. 10:03 10:10
КИСИЋ ОТВОРИЛА МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХРАНЕ „ЛЕМЕШ КУЛЕН ФЕСТ“

КИСИЋ ОТВОРИЛА МЕЂУНАРОДНИ ФЕСТИВАЛ ХРАНЕ „ЛЕМЕШ КУЛЕН ФЕСТ“

07.10.2023. 15:44 15:49
Деценија и по Лемеш кулен феста у Светозар Милетићу

Деценија и по Лемеш кулен феста у Светозар Милетићу

СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ: Гурмани са задовољством прате „надгорњавања“ мајстора о томе чији је кулен бољи - да ли чувена петровачка „колобаса“, издашни „сремски“ или зрели и упечатљиви „лемешки“.
27.09.2022. 08:56 08:58