light rain
16°C
30.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0955
usd
104.8397
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ДНЕВНИК У МОЛУ Бачко "велесело" ко створено за миран живот питомих људи крај лепотице Тисе

30.09.2024. 09:35 10:18
Пише:
Mol
Фото: Дневник

Највећа је гре’та, схватисмо то недавно, што смо кроз Мол годинама само пролазили и, из неког непознатог нам разлога, никад нисмо завири даље од главног шора ЈНА и дали овом месту шансу да нас одушеви.

Али, како никад није касно за нова неизбрисива познанства, тако нам је ово бачко велесело, коначно показавши своје право лице, дало неисцрпну инспирацију да о њему пишемо, премда за сада само на ове две стране. Па, да пробамо ми сад да вам га представимо колико нам штампани простор да, јер свега осталог има и на претек...

а
Фото: Дневник

– Мол је мирно место у ком живе мирољубиви, тихи и питоми људи – на самом почетку је крајње јасна председница Савета Месне заједнице Радмила Ђурић. – Ми овде не живимо једни поред других, већ једни са другима. По последњем попису има 4.850 становника, а ми као Месна заједница покушавамо свима да олакшамо живот и учинимо га лепшим. Стога, уз подршку локалне самоуправе Ада, ослушкујемо њихове потребе и трудимо се да им изађемо у сусрет.

а
Фото: Дневник

Ми овде не живимо једни поред других, већ једни са другима (Радмила Ђурић)

Удружени храбрим корацима иду напред

Сликар и писац Новак Радонић, књижевник Глигорије Глиша Трлајић, сликар и фотограф Ласло Мохољи Нађ, академик и драматург Павле Угринов, дипл. електротехничар и молски хроничар мр Иван Телечки, наставник српског језика Петар Стокић, епископ будимски Лукијан и епископ горњокарловачки Сава... само су нека од имена којима се мештани Мола данас поносе. Сви поменути великани свог домена на неки начин су повезани са Молом – или су у њему рођени или стасавали одређени период, али су га свакако волели и посветили му део свог стваралаштва.

а
Фото: Дневник

– У Молу се рађају и живе заиста посебни људи, који су својим знањем и вештинама постигли много и пронели глас о нашем селу широм света – прича нам професорка књижевности, библиотекарка, председница Удружења „Мол у срцу”, све у свему, једном речју културолошкиња Селма Алагић, која је, премда с ратом деведестих дошла у ово место, заволела га је као најрођеније и тиме потврдила да ко се напије њихове воде, можда и може некад да оде из Мола, али Мол никад не излази из њихових срца и душе.

а
Фото: Дневник

Управо је све наведено и разлог што је поменуто Удружење основано на такозваном камену темељцу који је поставио мр Телечки својим бројним књигама у којима до најситнијих детаља описује Мол из различитих углова и временских оквира.

– Мол је заиста један тиски цвет, тако га доживљавам, село добрих и вредних људи специфичног хумора и менталитета. Ми овде имамо заиста много удружења, међу којима су и Актив жена „Тиски цвет”, КУДА „Новак Радонић” и Удружење повртара, а која међусобно сарађују. Такође, трудимо се и да сваког месеца организујемо бар три-четири догађаја у Дому културе, што промоција књига, представа, радионица за децу... А сви заједно храбрим корацима идемо напред и најзад покрећемо културни живот у нашем Молу – закључује Алагић, која је и сама задужена за ревносно писање културолошких текстова о месту које ју је по доласку обгрлило и занавек освојило.

А чини се да су Молци врло скромни с потребама и идејама, па секретарка Викторија Берко Суке истиче како су придике углавном на рачун уличне расвете...

а
Фото: Дневник

– Сијалице су најчешћи проблем. Има делова села у којима још нема расвете, али ћемо то решити наредних месеци – каже млада секретарка, напомињући да је општина Ада прва која је на својој територији увела лед уличну расвету, на чему од 2016. године и даље интензивно раде.

Нема старог Мола

Прво помињање Мола (односно Мохола) датира из 1332. године, док се средином 18. века спомиње као место које је имало милитарски статус у ком су живели углавном Срби граничари, да би се Мађари доселили тек неколико деценија касније. Бар тако каже интернет.

А оно што тврди госн Небојша Радулашки, у Молу одвајкада познатији као Мачак, у својој књизи „Стогодишња фудбалска утакмица Младости Мола” (2014): „Појам ‘мол’ представља један издвојени део неке целине, па тако и само насеље Мол, као да је другачије по изгледу од околине, а о становницима и њиховим манирима скоро да не треба ни говорити”. Ми не само да ћемо вам испричати какви су Молци, него ћемо прикљученије развући на неколико делова.

а
Фото: Дневник

И кад већ спомињемо Мачка – правог лолу с брчићима који су били симбол добре музике и шарма осамдесетих и деведесетих – ред је и да вас упознамо макар с делићем његовог богатог живота и онога што оставља у аманет својим мештанима, који га сматрају аутентичним Молцем. Наиме, до 1. априла (без шале) 1979. године певач Радулашки и гитариста Александар Ћурчић имали су „но нејм” бенд, а онда је Бранимир Топалски Кит, који је свирао бас гитару, дошао на идеју да оснују именовани бенд – „Мол”. Када им се хармоникаш Жељко Вујасиновић вратио из војске, екипа је била комплетирана, а чинили су је још и клавијатуриста Ото Барна и бубњар Мирослав Моровић Баћа. Уз повремене измене у постави и изузетно редовна наступања, „Мол” је континуирано постојао чак четврт века!

– Ми смо били као предузеће, имали смо своје инструменте, кола, озвучење, облачили се по последњој моди – присећа се Мачак, те набраја силне хотеле, ресторане и локале по којима су неуморно свирали шест дана у недељи. – Сви смо били запослени. Ујутру одемо на посао у 6 сати, радимо до 14, увече у 18 се сви исто облачимо, у 19 седамо у кола, па „Тиски цвет” Нови Бечеј, Хотел „Парк” Кнежевац, „Ројал” Сента, „Панонија” Топола... Свирали смо од 20 часова па до поноћи, ми смо диктирали радно време. Онда до пола 2 стижемо кући, лежемо на брзину и устајемо у пола 6, и 25 година тако! Чудим се како смо издржали...

За тих 25 година издали су две касете (Југодиск) с ауторском музиком, а нумера „Кафана крај Тисе” сматра се својеврсном химном у Молу.

а
Фото: приватна архива

– У нашем селу су некад биле 32 кафане, а две су биле култне. Једна је ту на сто метара од центра и звала се „Централа” и она је била идеална за окупљање током јесени и зиме, док је „Венеција” на Тиси радила од маја до септембра, а то су биле кафане са музиком и тако смо се ми и „инфицирали”. А кад је популарност кафане почела да опада, тако смо се и разишли – прича и даље маркантни Радулашки, некадшњи солиста на чији се вокал током рефрена умело наслагати још четири, што значи да су у свакој песми певали у пет гласова. – Па кад се и разболим, они ме „загрну”, а ја се смешкам и отварам уста, гледам да будем с гостима и што ближе новчанику.

Чак и данас, две деценије касније, иако има ко преузима штафету/микрофон, ниједан значајнији догађај – како у јавној, тако и у приватној режији – не може да прође без Мачковог симболичног наступа и евоцирања успомена на младост, бећарлук и Мол какав су опевали у сваком стиху, међу којима је и: „Кафана крај Тисе не постоји више, место где је била оплакују кише, и понека стара песма, пуна бола, као да нам каже – нема старог Мола.”

Међу значајним инвестицијама које су нам навели, а ми вам их таксативно преносимо, јесу и обнављање путева, санирање Дома здравља и Дома културе (који толико савремено и „утегнуто” изгледа, као да су га из темеља сазидали), реконструкција фудбалског терена и помоћног објекта, неуморно одржавање зелених површина (што је свакако један од препознатљивих и одмах видљивих симбола ове бачке варошице), али и „лепотице Тисе” чије приобаље толико минцају да је права милина сести на плажу или чак и камповати на њој и тако напунити батерије до наредне сезоне.

Викторија Берко Суке
Фото: Дневник / Викторија Берко Суке

– Дом културе је од прошле године један предиван објекат у ком нам се налази матичарска служба, канцеларија Месне заједнице, Центар за социјални рад општине Ада, Добровољно ватрогасно друштво, велика сала са бином, а ускоро ће бити готова и читаоница. Гледали смо да нашим суграђанима олакшамо и све значајније институције ставимо на једно место. План нам је да у октобру урадимо плато испред Дома, који ће изгледати светски, лепо и модерно – каже председница Савета Радмила Ђурић.

Најтрофејнији клуб у Молу добија сопствену салу

Рвачки клуб „Партизан” – најтрофејнији од свих клубова у Молу – има и најдужу традицију, будући да је основан 1949. године. Истина, почетком деведесетих уследила је дводеценијска пауза, коју су прекинули момци који су стасавали у клубу пре гашења.

– Поново имамо лепе успехе и око 30 активних спортиста који иду на такмичења – прича нам председник Клуба Јован Живковић, подсећајући нас да су и за време СФРЈ били и државни и балкански прваци. – Код нас је све бесплатно, од тренинга, до одлазака на такмичења. Увек кажем родитељима да доведу децу, не морају сви да буду државни прваци, али треба да буду физички активни.

а
Фото: Дневник

Не треба заборавити ни то да ће 3. новембра „Партизан” по 11. пут бити домаћин Купа Мол, који привуче спортисте из бар још шест држава. Наравно, у свему томе добијају неизмерну подршку од Општине Ада, Месне заједнице Мол и Рвачког савеза Србије.

– Тренутно тренирамо у малој сали при основној школи, будући да се недавно сазидани објекат, који је намењен управо нама, још увек завршава, али кад све буде готово, имаћемо салу само за нас – поносан је Живковић, који је за „рвачку сцену” у Молу задужен заједно са братом Браниславом Живковићем и пријатељем Жолтом Агочем.

Осим рвања, у Молу је могуће тренирати и фудбал, рукомет, одбојку и карате, док су током прошлог века нарочито биле популарне атлетика, гимнастика и кошарка.

Од новина за похвалу и понос јесте и та да им је Министарство за бригу о селу обезбедило мини-бус који ће трипут дневно повезивати Мол са Утринама преко Аде, због чега више ни они мештани који четири деценије нису изашли из свог села (а има и таквих, веровали или не) неће имати изговор да то коначно не учине! Додуше, руку на срце, разумемо да немају сви ни потребу, а ни жељу да макар и на минут напусте село које, осим свега наведеног, има и парк за птице, али и, какав смо утисак стекли, највише снајки из Бачког Петровог Села и Кикинде. Шта да вам кажемо осим да све би секе љубиле Мол-наре.

Текст и фото: Леа Радловачки

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ – ЈАСЕНОВО Живот уз најчистији Караш и најбољу ракију

Јасеново

Јасеново

(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ – ЈАСЕНОВО Живот уз најчистији Караш и најбољу ракију

23.09.2024. 09:40 10:30
(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ – КЛЕНАК Имају идеалан географски положај, све што им је потребно за леп живот, једино јаслице фале

(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ – КЛЕНАК Имају идеалан географски положај, све што им је потребно за леп живот, једино јаслице фале

03.06.2024. 10:07 11:12
(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ - ТОМАШЕВАЦ У плану изградња два моста, а развој села ће погурати нови аутопут Београд Зрењанин

(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ - ТОМАШЕВАЦ У плану изградња два моста, а развој села ће погурати нови аутопут Београд Зрењанин

20.05.2024. 10:33 11:19
(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ – СУРДУК Непрегледни засади јабука, кајсија и дуња, као и виногради

(ФОТО) „ДНЕВНИК” У СЕЛУ КРАЈ ВОДЕ – СУРДУК Непрегледни засади јабука, кајсија и дуња, као и виногради

Дуж Дунава, пратећи његов ток, упутили смо се прошле недеље ка самом истоку Срема - у Сурдук.
29.04.2024. 10:08 10:54