broken clouds
19°C
24.09.2024.
Нови Сад
eur
117.0749
usd
105.3116
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФИЛМСКА КРИТИКА Медитеранска мисија "Лазарев пут"

24.09.2024. 16:02 16:12
Пише:
MCF MegaComFilm
Извор: MCF MegaComFilm

Главни јунак играног филма редитеља Ивана Јовића „Лазарев пут” суочен је са великом муком – жели да са чудесно лепог али донекле и онеспокојавајуће мирног, тихог грчког острва, оде што пре. Међутим, Лазару Остојићу (Иван Босиљчић) то се никако не да.

За то му је потребна нека дозвола, неки папир од локалних власти, а то по ономе што доживљава није нимало лако, ако већ не и преиритантно, исцрпљујуће, за њега готово излуђујуће. Од чиновника до чиновника, у чудноватом, светлом али хладном амбијенту медитеранског, острвског градића којег као да оплакују таласи, Лазар на сваком следећем кораку сазнаје да му увек нешто фали: неки потпис, неки број, неки документ, упитник који и не зна како да попуни. Док су чиновници крути и неумољиви, заточеник је, разумљиво, све растројенији – није сан, мада је све то поприлично и чудна јава. Тек доста ће се таласа обити о морску обалу, а и филмске траке протећи, док Лазар, иначе улични уметник – има вишегодишњу каријеру живе статуе по европским градовима – не наиђе на нешто човечнији пријем и, мада и даље, на неки начин необично разумевање његовог проблема...
По свему виђеном, „Лазарев пут”, јасно позициониран у жанровски оквир мистерије/фантастике са (не)очекиваним упливом у сферу духовности, као реткост у домаћој кинематографији, иако не без мана, завређује пуну гледалачку пажњу, као у сваком сегменту заокружено филмско остварење које полазне задатости непретенциозно надо- грађује промишљањима о личној слободи, покајању и смислу живота. Прва половина филма, кафкијанска по теми и атмосфери, у својој мучности и репетитивности наводи на то да ћемо видети још једну причу о несаломивости и апсурдности високобирократизованог система, вишом вољом, увек онога изнад, осмишљеног само да би тлачио и иначе збуњеног и изгубљеног појединца. 

Дужином овог сегмента само делимично се постиже жељени ефекат безизлаза, али и предуго развлачи и варира ваљда сваком, не само из литературе већ и свакодневице, прочитано, виђено и доживљено. Лазарев ход по канцеларијским мукама у овом делу филма тако остаје ипак папирнат, иако дат у градацији од немила до недрага, недовољно убедљив, а опет и мало више него што је требало разоткривајући за оно што ће уследити.
Други део „Лазаревог пута” – у којем јунак заустављен у лимбу, јасно хода ка последњем, коначном одредишту у вечности, изложен софистициранијем разматрању и обавештавању од стране божјих службеника у једној од овоземаљских филијала чистилишта – богатији је променама, ликовима и разоткривајућим а сугестивним дијалозима овог који је у „процесу” и његових све милосрднијих иследника. Истина, и део глумачке екипе (Небојша Дугалић, Жарко Радић, Јудита Франковић Брдар), ангажоване у дугом али динамичном расплету, имао је и више сценаристичког штофа за сугестивна, снажнија глумачка остварења која увелико доприносе и жељеном емотивном набоју ове параболе о ономе шта је вредно у људском животу. 

„Лазерев пут”, режија и продукција: Иван Јовић; 
сценарио: Моња Јовић; фотографија: Симон Таншек; 
монтажа слике и звука Александар Јаћић, 
сценографија: Младен Стојановић и Жељко Пишкорић; костим: Марина Сремац, Сенка Раносављевић, 
музика Василис Цабропулос; 
улоге: Иван Босиљчић, Небојша Дугалић, Жарко Радић, 
Јудита Франковић Брдар, Дејан Стојаковић, 
Југослав Крајнов, Сања Ристић Крајнов, Бојан Жировић

У поређењу са претходним и првим играним остварењем Ивана Јовића – „Исцељење” (2014) као филмом о опросту, чврсто везаним за ово време и догађаје, овенчаним са више награда на међународним фестивалима, „Лазарев пут” нема ни тако снажну етичку линију, а ни такав драмски набој, али остаје у домену бављења важним питањима људскости, повезујући их са мотивима оне најплеменитије духовности. Могуће да је то у складу са, за ову прилику одабраним жанром, који је, с друге стране, пружио слободнију могућност комбинације наративног материјала са богатим визуелним, медитативним панорамама. Грчко приморје их неодољиво провоцира а оне налази своје вредно место у „Лазаревом путу”. 

Владимир Црњански
 

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар
ФИЛМСКА КРИТИКА Емоције, бомбардовање и видео траке: 78 дана
Youtube Screensot/ MCF MegaComFilm

ФИЛМСКА КРИТИКА Емоције, бомбардовање и видео траке: 78 дана

11.09.2024. 10:16 13:01
ФИЛМСКА КРИТИКА О срећном селу

ФИЛМСКА КРИТИКА О срећном селу

14.08.2024. 13:13 13:22
ФИЛМСКА КРИТИКА Свеобухватна анатомија страдања

ФИЛМСКА КРИТИКА Свеобухватна анатомија страдања

21.06.2024. 13:18 13:47