light rain
20°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОНЗУМИРАЈТЕ ОВИХ СЕДАМ НАМИРНИЦА Избришите боре и сачувајте зглобове

28.08.2024. 20:01 20:16
Пише:
Извор: Ilustracija/Pexels

Колаген је један од најзначајнијих протеина у људском телу, заслужан за снажну и здраву структуру коже, костију, мишића, тетива и лигамената.

Чини око 30% свих протеина у телу, а његова трострука спирална структура даје му изузетну снагу и отпорност. Колаген је неопходан за одржавање правилног функционисања нашег тела, али како старимо, његова производња опада, што доводи до појаве бора, слабљења зглобова и губитка мишићне масе. Уношење хране богате колагеном један је од најбољих начина да се одржи здрав ниво овог протеина у телу.

Кроз козметичке производе се често не може искористити сав колаген који се налази у производу због молекула који су превелики да би у потпуности доспели до доњих слојева коже.

Колаген подржава еластичност коже, здравље зглобова, мишићну снагу и регенерацију ткива. Недостатак колагена првенствено резултира знаковима старења – борама, опуштеношћу коже, боловима у зглобовима.

Недостатак колагена може довести до различитих проблема, укључујући:

– појаву бора

– опуштена кожа

– болови у зглобовима

– слабљење мишића

– проблеми са варењем

Колаген је основна компонента дермиса, који је средњи слој коже, пружајући јој еластичност и чврстину.

Како старимо, производња колагена опада, што може довести до појаве бора и опуштене коже. Студије су показале да храна богата колагеном може побољшати хидратацију коже и смањити појаву бора. Поред тога, исхрана храном са колагеном може смањити бол и упалу код остеоартритиса и побољшати функционалност зглобова. Осим зглобова, колаген пружа структуралну подршку костима, чинећи их отпорнијим на преломе.

Истраживања су показала да колагенски пептиди могу повећати минералну густину костију, што је посебно важно за превенцију остеопорозе.

Такође, колаген може помоћи у здрављу дигестивног тракта побољшавајући интегритет слузокоже црева, што може помоћи у спречавању синдрома пропусних црева.

Осим година, на смањену производњу колагена могу утицати нездрава исхрана, висок унос шећера у организам, пушење и пречесто и превелико излагање сунцу.

На производњу такође могу утицати и генетика, слаб унос хране богате колагеном или варења.

Храна богата колагеном

Колаген из хране може се сварити и апсорбовати у облику аминокиселина и пептида, који се затим користе за синтезу новог колагена у телу. Студије су показале да редовна конзумација хране богате колагеном може значајно побољшати хидратацију, еластичност и густину коже.

Редовна конзумација хране богате колагеном, уз додатке исхрани ако је потребно, може значајно допринети укупном здрављу и виталности.

Ово је најбоља храна богата колагеном, а долази из природних извора:

1. Супа од костију

Супа од костију је један од најбогатијих извора колагена. Припрема се кувањем животињских костију и везивног ткива, чиме се ослобађају колаген, желатин, глукозамин и хондроитин. Ови спојеви су корисни за здравље зглобова и коже.

2. Пилетина

Пилетина, посебно делови са везивним ткивом као што су крилца и батаци, садрже висок ниво колагена.

3. Риба и морски плодови

Риба, посебно лосос и туна, садрже високе нивое колагена у кожи и љускама. Морски колаген је лакше апсорбовати због мање величине честица у поређењу са колагеном из других извора.

4. Јаја

Јаја садрже колаген и друге хранљиве материје које подржавају здравље коже и зглобова. Јаја такође садрже сумпор, који је неопходан за производњу колагена.

5. Цитрусно и бобичасто воће

Иако цитрусно воће не садржи колаген, богато је витамином Ц, који је кључан за синтезу колагена у телу. Витамин Ц помаже у повезивању аминокиселина пролина и лизина у колагенским влакнима.

Бобичасто воће попут јагода, боровница и малина такође је богато витамином Ц и антиоксидансима, који штите колагенска влакна од оштећења узрокованих слободним радикалима.

6. Бели лук

Бели лук садржи сумпор, који је потребан за производњу колагена. Такође садржи таурин и липоинску киселину, који помажу у обнови оштећених колагенских влакана.

7. Орашасти плодови и семенке

Орашасти плодови и семенке, посебно бадеми, семенке бундеве и чиа семенке, садрже цинк и бакар, минерале који су битни за производњу колагена.

Међутим, осим што би било добро свакодневно у јеловнику имати барем једно јело богато колагеном, постоје и додатни савети које можете пратити, а уз које можете смањити губитак колагена:

– избегавајте прекомерну конзумацију шећера јер он може оштетити колаген и смањити његову еластичност

– пијте пуно воде јер је хидратација кључна за одржавање здравља коже и везивног ткива

– избегавајте пушење и прекомерно излагање сунцу, оба та фактора могу оштетити колаген и убрзати старење коже

Дневник/Н1.хр

Аутор:
Пошаљите коментар
НИЈЕ СВЕ У ХЕМИЈИ, ИМА НЕШТО И У ТАЊИРУ Ево којих 5 нутритијената подстиче потпуно ПРИРОДНУ производњу КОЛАГЕНА Једите их што и изгледаћете млађе и лепше (ФОТО)

НИЈЕ СВЕ У ХЕМИЈИ, ИМА НЕШТО И У ТАЊИРУ Ево којих 5 нутритијената подстиче потпуно ПРИРОДНУ производњу КОЛАГЕНА Једите их што и изгледаћете млађе и лепше (ФОТО)

20.02.2024. 19:52 20:05