Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KONZUMIRAJTE OVIH SEDAM NAMIRNICA Izbrišite bore i sačuvajte zglobove

28.08.2024. 20:01 20:16
Piše:
Izvor: Ilustracija/Pexels

Kolagen je jedan od najznačajnijih proteina u ljudskom telu, zaslužan za snažnu i zdravu strukturu kože, kostiju, mišića, tetiva i ligamenata.

Čini oko 30% svih proteina u telu, a njegova trostruka spiralna struktura daje mu izuzetnu snagu i otpornost. Kolagen je neophodan za održavanje pravilnog funkcionisanja našeg tela, ali kako starimo, njegova proizvodnja opada, što dovodi do pojave bora, slabljenja zglobova i gubitka mišićne mase. Unošenje hrane bogate kolagenom jedan je od najboljih načina da se održi zdrav nivo ovog proteina u telu.

Kroz kozmetičke proizvode se često ne može iskoristiti sav kolagen koji se nalazi u proizvodu zbog molekula koji su preveliki da bi u potpunosti dospeli do donjih slojeva kože.

Kolagen podržava elastičnost kože, zdravlje zglobova, mišićnu snagu i regeneraciju tkiva. Nedostatak kolagena prvenstveno rezultira znakovima starenja – borama, opuštenošću kože, bolovima u zglobovima.

Nedostatak kolagena može dovesti do različitih problema, uključujući:

– pojavu bora

– opuštena koža

– bolovi u zglobovima

– slabljenje mišića

– problemi sa varenjem

Kolagen je osnovna komponenta dermisa, koji je srednji sloj kože, pružajući joj elastičnost i čvrstinu.

Kako starimo, proizvodnja kolagena opada, što može dovesti do pojave bora i opuštene kože. Studije su pokazale da hrana bogata kolagenom može poboljšati hidrataciju kože i smanjiti pojavu bora. Pored toga, ishrana hranom sa kolagenom može smanjiti bol i upalu kod osteoartritisa i poboljšati funkcionalnost zglobova. Osim zglobova, kolagen pruža strukturalnu podršku kostima, čineći ih otpornijim na prelome.

Istraživanja su pokazala da kolagenski peptidi mogu povećati mineralnu gustinu kostiju, što je posebno važno za prevenciju osteoporoze.

Takođe, kolagen može pomoći u zdravlju digestivnog trakta poboljšavajući integritet sluzokože creva, što može pomoći u sprečavanju sindroma propusnih creva.

Osim godina, na smanjenu proizvodnju kolagena mogu uticati nezdrava ishrana, visok unos šećera u organizam, pušenje i prečesto i preveliko izlaganje suncu.

Na proizvodnju takođe mogu uticati i genetika, slab unos hrane bogate kolagenom ili varenja.

Hrana bogata kolagenom

Kolagen iz hrane može se svariti i apsorbovati u obliku aminokiselina i peptida, koji se zatim koriste za sintezu novog kolagena u telu. Studije su pokazale da redovna konzumacija hrane bogate kolagenom može značajno poboljšati hidrataciju, elastičnost i gustinu kože.

Redovna konzumacija hrane bogate kolagenom, uz dodatke ishrani ako je potrebno, može značajno doprineti ukupnom zdravlju i vitalnosti.

Ovo je najbolja hrana bogata kolagenom, a dolazi iz prirodnih izvora:

1. Supa od kostiju

Supa od kostiju je jedan od najbogatijih izvora kolagena. Priprema se kuvanjem životinjskih kostiju i vezivnog tkiva, čime se oslobađaju kolagen, želatin, glukozamin i hondroitin. Ovi spojevi su korisni za zdravlje zglobova i kože.

2. Piletina

Piletina, posebno delovi sa vezivnim tkivom kao što su krilca i bataci, sadrže visok nivo kolagena.

3. Riba i morski plodovi

Riba, posebno losos i tuna, sadrže visoke nivoe kolagena u koži i ljuskama. Morski kolagen je lakše apsorbovati zbog manje veličine čestica u poređenju sa kolagenom iz drugih izvora.

4. Jaja

Jaja sadrže kolagen i druge hranljive materije koje podržavaju zdravlje kože i zglobova. Jaja takođe sadrže sumpor, koji je neophodan za proizvodnju kolagena.

5. Citrusno i bobičasto voće

Iako citrusno voće ne sadrži kolagen, bogato je vitaminom C, koji je ključan za sintezu kolagena u telu. Vitamin C pomaže u povezivanju aminokiselina prolina i lizina u kolagenskim vlaknima.

Bobičasto voće poput jagoda, borovnica i malina takođe je bogato vitaminom C i antioksidansima, koji štite kolagenska vlakna od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

6. Beli luk

Beli luk sadrži sumpor, koji je potreban za proizvodnju kolagena. Takođe sadrži taurin i lipoinsku kiselinu, koji pomažu u obnovi oštećenih kolagenskih vlakana.

7. Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi i semenke, posebno bademi, semenke bundeve i čia semenke, sadrže cink i bakar, minerale koji su bitni za proizvodnju kolagena.

Međutim, osim što bi bilo dobro svakodnevno u jelovniku imati barem jedno jelo bogato kolagenom, postoje i dodatni saveti koje možete pratiti, a uz koje možete smanjiti gubitak kolagena:

– izbegavajte prekomernu konzumaciju šećera jer on može oštetiti kolagen i smanjiti njegovu elastičnost

– pijte puno vode jer je hidratacija ključna za održavanje zdravlja kože i vezivnog tkiva

– izbegavajte pušenje i prekomerno izlaganje suncu, oba ta faktora mogu oštetiti kolagen i ubrzati starenje kože

Dnevnik/N1.hr

Autor:
Pošaljite komentar
NIJE SVE U HEMIJI, IMA NEŠTO I U TANJIRU Evo kojih 5 nutritijenata podstiče potpuno PRIRODNU proizvodnju KOLAGENA Jedite ih što i izgledaćete mlađe i lepše (FOTO)

NIJE SVE U HEMIJI, IMA NEŠTO I U TANJIRU Evo kojih 5 nutritijenata podstiče potpuno PRIRODNU proizvodnju KOLAGENA Jedite ih što i izgledaćete mlađe i lepše (FOTO)

20.02.2024. 19:52 20:05